Ponny
30 december 2019 12:47
Ridsportplus

”Det känns som att flyga”

Nytt ekipageHoppkanonen och flerfaldiga mästerskapsmedaljören Woodfield Night Light har fått en ny ryttare. Julia Cissig tar över tyglarna efter Thea Gånehed och dessförinnan Michelle Cranning-Hillgren som bägge haft stora framgångar med den svarta irländaren. Rena drömmen för den unga stilryttaren som är lyrisk över "Woodys" hoppteknik.

”Det känns som att flyga”
Anne Cissig med döttrarna Julia och Leiah samt ponnyerna "Stella" och "Pegasus". Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Familjen Cissig fick frågan från Jessica Gånehed redan för ett par månader sedan och därefter har Julia Cissig sakta men säkert lärt känna Woodfield Night Light som är en mycket säregen personlighet. Först hemma hos familjen Gånehed, men nyligen flyttade den svarta C-ponnyn hem till familjen Cissigs hästgård i Åsa.

– Allt känns så lätt på honom samtidigt som han är mycket svårare att rida än det ser ut. Han vill gärna göra lite som han själv vill, men han är verkligen en jätteschysst ponny, säger Julia Cissig.

Thea Gånehed tog över Woodfield Night Light från Michelle Cranning-Hillgren för två år sedan och de har en rad framgångar i bagaget, bland annat SM-silver utomhus i somras och ett silver i NM-debuten. Med Michelle Cranning-Hillgren blev det bland annat dubbla SM-guld, både inomhus och utomhus.

Lillasyster som tar över

Woodypris
Julia Cissig och Woody får pris efter segern i medelsvår A. Foto: Privat

Med guidning av Thea Gånehed och hennes mamma Jessica Gånehed har 13-åriga Julia Cissig redan hunnit starta ”Woody” några gånger och framgången har varit minst sagt omedelbar. På bara några få starter har ekipaget både hunnit kvala till SM och debuterat medelsvår A felfritt med vinst.
– Det kändes jättebra! Nu ska vi bara hitta varandra lite mer. Han kan bli lite stark och jag måste lära mig hur jag får tillbaka honom, säger Julia Cissig.

Mamma Anne Cissig är glad för dotterns skull. Familjen har gått ”all in” och satsar fullt ut på döttrarnas stora ridintresse med inköp av hästgård och målmedveten tävlingssatsning. Julia Cissig har en 9-årig lillasyster som heter Leiah Cissig, som på senaste meetinget vann i princip alla sina starter med B-ponnyn Moon Dancing Man. Tanken är att hon ska ta över nu 16-årige Woody om ett par år.
– Vi tänker att först får Julia en resa och sedan får Leiah en resa. Det blir en otrolig erfarenhet för bägge tjejerna, säger Anne Cissig.

Nu ska vi bara hitta varandra lite mer, han kan bli lite stark och jag måste lära mig hur jag får tillbaka honom.

Leiah Cissig har inte fått sitta på Woody ännu, men hon har själv satt ett datum för när hon ska ta över – den 3 augusti 2021, då fyller hon nämligen 11 år.
– Men så kommer det inte att bli. Jag ska rida honom längre än så, om jag inte växer ur honom, säger Julia Cissig.

Rena drömmen

Woodystallet
Lycklig tjej med ponny som vill ha godis. Foto: Privat

Julia Cissig kan fatta att Woody står i stallet tillsammans med hennes D-ponny Castle Forge Top Priority, ”Stella”, som är hennes andra framtidsponny.
– Det är som en dröm, jag kan knappt förstå det själv. Jag sken som en sol hela tiden när jag satt på honom första gången.

Hur är han att hoppa?
– Hans hoppteknik är helt fantastisk. Det känns som att flyga, säger Julia Cissig.

Lite bortskämd är han dock allt, det sticker vare sig Gånehed eller Cissig under stol med.
– Om jag vill borsta kanske han vill gå ut i hagen och då ställer han sig vid boxdörren i stället. Och vill han inte gå ut så får jag muta honom med godis. Han har stor egen vilja, men han är väldigt charmig, berättar Julia Cissig.

Målet är att försöka ta sig till NM, och så SM förstås, men utan stress. Bägge systrarna tränar för Niclas Parmler som även är engagerad i hela upplägget med tävlingsplanering och den långsiktiga utvecklingen.

Om pressen att prestera med så namnkunniga ryttare före sig i sadeln säger Julia Cissig:
– Det är klart att jag känner lite press för Thea är ju så duktig, men det får gå i min takt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden