Dressyr
24 september 2021 18:21
Ridsportplus

”Det klickade direkt – han är min typ av häst”

RyttarporträttU25-ryttaren Nathalie Wahlund valde arbetsgivare efter magkänsla och hamnade rätt från start. Det tog ridskoletjejen från Mälarhöjden hela vägen till EM och en plats i landslaget. "Jag har haft jättetur", säger hon om sina val.

”Det klickade direkt – han är min typ av häst”
Nathalie Wahlund började rida Cerano-Gold hos sin engelska arbetsgivare, och fick ta med sig hästen när hon flyttade till Tyskland. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Liksom Therese Nilshagen är Nathalie Wahlund uppvuxen i en förort till Stockholm och lärde sig rida på närmaste ridskola. I Nathalie Wahlunds fall på Mälarhöjdens Ridskola, som sedan decennier tillbaka drivs av familjen Netterberg.
– De har bra välutbildade hästar och är otroligt hjälpsamma. De startade min karriär, säger hon när Ridsport träffar henne under SM på Flyinge i augusti.

Ridskolan gav många möjligheter till tävling och 2016 vann Nathalie Wahlund SM för lektionshästar i dressyr. Inte förrän nu, i Flyinge, har hon tävlat på svensk mark igen. Känslan var dubbel.
– Cerano tyckte banan var läskig. Jag var inte riktigt beredd på det. Publiken satt mycket närmare än vad vi är vana vid. Jag valde att inte göra så stor grej av det, inte korrigera för mycket, förklarar hon.

Blev elev i USA

Det blev trots det en fjärdeplats och en biljett till U25-EM i Hagen. Det var inget hon ens drömde om när hon gick ut gymnasiet för sex år sedan. Planen var då att ta ett sabbatsår och sedan plugga juridik. Men först skulle hon och hennes mamma resa till Los Angeles. I LA passade de på att hälsa på hos den svenska dressyrryttaren Mette Rosencrantz som de läst om. Det visade sig att stallet sökte folk och efter sommaren åkte Nathalie Wahlund tillbaka som arbetande elev i tre månader.
– Jag groomade mest men fick rida lite. Det var otroligt häftigt att få känna på riktig dressyr. Mette är så duktig och där fick jag blodad tand.

Efter det ville hon inte plugga längre utan började leta hästjobb. Hon fastade för Vicky Thompson Winfields anläggning i England och åkte dit på intervju. Magkänslan var bra och hon tog jobb som hästskötare.
– Mitt mål var att bli beridare men jag hade ju inte mycket erfarenhet. Men jag hade tur som kom helt rätt. Det var fantastiskt, säger hon.

Det blev alltmer ridning med lektioner varje dag och utvecklingskurvan fick fart. Efter bara tre månader hade hon full lista med tio hästar att rida. Hälften av dem tävlades. Och tävlingar fanns det gott om. Varje helg var det tävlingar på gården.

Klickade direkt med Cerano-Gold

2018 fick hon Cerano-Gold på sin lista. Han gick då medelsvår med halvdana resultat. Nathalie Wahlund ler av minnet när hon red honom första gången.
– Det klickade direkt. Han är min typ av häst, älskar att jobba och säger aldrig nej. Det svåra är att sluta i tid, men det tycker att jag är rätt bra. Det tackar jag min tränare i England för.

Efter ett halvår debuterade de i Grand Prix och representerade 2019 Sverige i både NM och EM för U25-ryttare. Ägaren var så nöjd att han lät Nathalie Wahlund ta med sig Cerano-Gold när hon efter fyra år lämnade England för att pröva nytt.
– Det är jag otroligt glad och tacksam för. Själv har jag ingen möjlighet att köpa en häst som han, säger hon.

Via kontakter kom hon först till ett stall i Düsseldorf, Tyskland, där hennes ridning tog nya steg. Men sedan ett halvår jobbar hon i Luxemburg som beridare hos landslagsryttaren Mandy Zimmer, skolad av Klaus Balkenhol. Hon stortrivs.
– Det är en fin gård, vackert landskap och bra hästhållning. Jag rider åtta hästar om dagen och eftersom Mandy är gravid sitter hon bänkad i ridhuset hela dagarna och en gång i månaden kommer även tränaren Morten Arve Thomsen. Det är verkligen lyxigt, säger Nathalie Wahlund.

Nästa stora mål? Att rida för Sverige som senior i mästerskap.

Fakta

Nathalie Wahlund

 • Namn: Nathalie Wahlund.
 • Ålder: 24 år.
 • Yrke: Beridare hos Mandy Zimmer, Dressurstall Windhof.
 • Bor: Lägenhet på Zimmers gård i Ettelbruck, Luxemburg.
 • Familj: Mamma, pappa, lillasyster.
 • Häst: Cerano-Gold, KWPN, f.2007 e. Serano Gold – Lancelot.
 • Äter helst: Jättegod pasta.
 • På nattduksbordet: ”The champions mind” om hur man ska tänka för att bli en vinnare.
 • Dold talang: Spelade mycket tennis som yngre, vilket liksom ridning tar mycket tid. Fick välja vad hon skulle satsa på. Det blev ridningen.
 • Avsuttet: Tränar på gym och springer. Gillar att rensa tankarna när hon är ute och springer.
 • Aktuell som: U25-ryttare i dressyr-EM i Hagen. Har tidigare representerat Sverige i NM i Danmark 2019 och EM i Italien 2019.  
 • Varför det blev dressyr: ”Från början hoppade jag mycket på ridskolan i Mälarhöjden men efterhand blev det mer och mer dressyr. Jag är inte den modigaste”.

Lär känna Nathalie Wahlund

 1. Din styrka i sadeln?
  Håller mig lugn, har bra känsla för när det räcker.
 2. Och svaghet?
  Bytesserier. Det sitter i huvudet.
 3. Har du bra tävlings-nerver?
  Ja, jag gillar att ha press.
 4. Viktigast hos en häst?
  Rätt attityd.
 5. Hur var ditt 2020?
  Jag passade på att flytta, hitta rätt och landa.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden