Hoppning
14 februari 2019 15:06

Det krävs för att svensk tävling ska få nya femstjärniga statusen

ToppnivåEn ny nivå över tidigare elittävlingar i hoppningar införs i år. De bästa tävlingarna i landet ska kunna få femstjärnig status och det avgörs beroende på premienivåer, tävlingsupplägg och faciliteter.

Det krävs för att svensk tävling ska få nya femstjärniga statusen
Sundbyholm står värd för den första svenska 5* tävlingen utomhus. Den avgörs vecka 17. Foto: Roland Thunholm

Vid årsskiftet infördes stjärnsystem på tävlingarna i Sverige: Lokal (1*), regional (2*), nationell (3*) och elit (4*/5*). Svenska Ridsportförbundet berättar att 5* är en nivå över de elittävlingar som har funnits hittills och att grenkommittéerna avgör vilka kriterier som gäller för femstjärnig status.

Hopptävlingarna var snabbast med att få de nya kriterierna spikade. Efter att ha varit ute på remiss fastslogs nyligen kriterierna för femstjärniga hopptävlingar och de huvudsakliga delarna är premienivå, tävlingsupplägg och faciliteter.

Den första 5* i Sverige blir Borås Grand Prix i mars. Fler 5* under året blir bland andra de fyra deltävlingarna som ingår i 7 Star Swedish Spring Tour.

Swedish 7-star Spring Tour Fj-5321
Serien 7 Stars fyra deltävlingar blir 5*. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Minst tre dagar

I år ska de 5* tävlingspremierna i Grand Prix/1,50-final ligga på minst på 80 000 kronor till de fem främst placerade och nästa år höjs det till 100 000 kronor. I uppläggslistan står det bland annat att 5* tävlingar ska vara minst tre dagar långa och ha minst två 1,50-klasser eller högre, samtidigt som ingen klass lägre än 1,35 kan vara 5*.

Hästägare uppmärksammas

Tävlingar på 4* och 5* nivå har samma checklista på en rad punkter, som gällande underlag och uppstallning. På detaljnivå kan noteras bland annat att toalett och dusch ska finnas i anslutning till lastbilsparkeringen, att det från år 2020 ska finnas jumbotron med resultat och att restaurang ska finnas öppen hela tävlingsdagen.

Hästägarna uppmärksammas i checklistan för 4* och 5*, bland annat genom att hästägarna ska presenteras om det är möjligt och att huvudklass-vinnarens ägare ska vara med på prisutdelningen om de är på plats. På 5* tävling är det ”önskvärt med särskild vip-avdelning för hästägare”.

Kompletta kriterier

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden