Avelsnyheter
9 april 2020 09:49
Ridsportplus

”Det ska bli riktigt skönt att slippa ha ont i magen av oro”

Hallå därAnnette Carlsson, Stall Damino, har sålt alla sina hästar och lagt ned sin uppfödning. Hon berättar att det finns flera anledningar till detta beslut - men en av dem är att tiden vid fölningarna har varit superjobbig för Annette. Nu tycker hon det ska bli skönt att slippa vaknätterna.

”Det ska bli riktigt skönt att slippa ha ont i magen av oro”
Annette Carlsson med stofölet Brienne SD (e Total Hope) vid Elitfölselektionen 2016. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Annette Carlsson, uppfödare som nu har sålt alla sina hästar.

Varför lägger du ned aveln?
– Det finns flera anledningar. Hästar har alltid varit en stor del av mitt liv och när ryggen sa ifrån och jag inte kunde rida så mycket, satsade jag på dressyravel i stället. Det har gått över all förväntan men det tär på kroppen – jag har alltid skött ”vardagsgörat” själv. Dessutom går det inte ihop rent ekonomiskt.
– Jag har alltid tyckt att tiden vid fölningarna är superjobbig. Det ska bli riktigt skönt att slippa ha ont i magen av oro under vaknätterna.

Vilka har varit dina största framgångar?
– Oj, det är många. Min avel bygger mest på stofamilj 55, och hingsten Damino SD 1157 undan min stammoder Amina (55) är väl min största framgång. Han godkändes som 3-åring och vann bruksprovet som 4-åring, verkade i aveln några år men kastrerades och såldes till Tyskland.

Hur lever din avel vidare nu?
– Många duktiga uppfödare avlar på ”min” stam. I Värmland finns minst fem olika uppfödare och sammanlagt är det runt ett tiotal, från söder till norr, som fortsätter aveln på 55:orna. Och så finns det några till som avlar på andra grenar av SD-hästarna. Damino SD har fått en hel del fina avkommor och förhoppningsvis kan det bli några till. Jag har fortfarande kvar lite fryst sperma efter honom.

Är du säker på att det inte blir något återfall i framtiden?
– Man ska aldrig säga aldrig, men inte som det känns nu. Det ska bli skönt att kunna ta en ordentlig semester i sommar. I vår när jag ser alla fina föl i hagarna kommer jag säkert att bli väldigt sugen, men nej, jag har gjort mitt. Nu får andra ta över.

Fakta

Fler kända hästar från Stall Damino:

  • Davinci SD tävlar svår dressyr i Tysland.
  • Soraya SD vann Kungakannan.
  • Simson SD med Elin Hassellund blev bästa svenska ekipage på YREM 2016 .
  • Toscham SD med Emelie Svanström deltog i JEM 2019.
  • Dior SD deltog i YREM 2019, med Moa Hassellund.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden