Avelsnyheter
26 februari 2019 08:51
Ridsportplus

”Det svenska bruksprovet är bättre för hingstarna”

Gillar svenska modellenHella Kuntz, före detta testryttare på bruksprovet, återvänder till Flyinge. Nu som domare i Avelsvärderingsnämnden.
– Det svenska provet är bättre för de unga hingstarna än det tyska systemet, säger Hella och berättar mer inför veckans bruksprov.

”Det svenska bruksprovet är bättre för hingstarna”
Hella Kuntz testrider hingsten Gustav (f-09 e Damino SD - Rambo)under bruksprovet 2013. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hella Kuntz är ny sportrepresentant i dressyr i Avelsvärderingsnämnden och ersätter Bo Jenå, som nu är huvuddomare i gångarter. Hella var uppskattad testryttare vid det svenska bruksprovet ett flertal gånger i början på 2000-talet.
    – Jag är spänd på att få se hur de svenska dressyrhästarna har utvecklats de senaste sju-åtta åren, säger hon.

    Vad tycker du om det svenska systemet för att ta fram avelshingstar jämfört med det tyska?
    – Det svenska provet är bättre för de unga hingstarna än det tyska systemet. Där kommer väldigt många hingstar inte ut på bete alls som 2-åringar utan börjar tränas redan under sommaren för att hinna bli färdiga till höstens visningar. Tyvärr är det nog svårt att ha det svenska systemet i Tyskland, eftersom vi har så många förbund och många hingstar på varje ställe.

    Hur anser du att man bör lägga upp träningen för de unga hingstarna för att de ska kunna bedömas på ett optimalt sätt?
    – Det är nödvändigt att träna grundgångarterna. Man måste se till att hästarna är avslappnade och arbetar över ryggen så att de bygger rätt muskler utan spänningar.
    – Själv tränar jag aldrig ökningar hemma utan bara lösgjordhet och styrka. Ökningarna kommer automatiskt när hästen peppas av publik och en arena som den inte känner sedan tidigare. Sitter du och tränar ökning efter ökning hemma förkortar du hästens hållbarhet väsentligt, samtidigt som du bygger in spänningar i muskulaturen. Det kommer att försvåra möjligheterna för hästen att senare lära sig piaff och passage.

    1ba71626-1f96-47f3-8a9f-99580259d4f1
    Gångarter och förmåga till lösgjordhet håller Hella Kuntz koll på under bruksprovet. Foto: Privat

    Vad kommer du framför allt att fokusera på under bruksprovet?
    – Det är framför allt grundgångarterna som jag kommer att bedöma – och hingstarnas förmåga till lösgjordhet. Att de arbetar över ryggen i alla tre gångarter utan inbyggda spänningar.

    Vad tittar du på när det gäller de enskilda gångarterna?
    – Skritten måste vara ren och fyrtaktig, genom kroppen med aktiva bakben. Om skritten är väldigt stor blir den lätt långsam och svår att samla utan att den går över till pass. Traven måste vara taktmässig med bra bakbensaktivitet och samtidigt ha ett stort register och vara reglerbar. Galoppen ska helst vara luftig, bärig och i uppförsbacke på en dressyrhäst. Galoppen på en hopphäst ser ofta helt annorlunda ut, men det överlämnar jag till hoppspecialisterna att bedöma.

    Det är framför allt grundgångarterna som jag kommer att bedöma – och hingstarnas förmåga till lösgjordhet.

    Något annat du vill lyfta fram med det svenska bruksprovet?
    – Det är väldigt bra att vi arbetar tillsammans med testryttarna. Då kan vi verkligen påverka testet så att vi får se det vi vill ha fram.

    Hur mycket nerv behöver en dressyrhäst?
    – Varje uppfödare måste själv bestämma vilken typ av häst man vill föda upp, men själv söker jag efter väldigt arbetsvilliga hästar utan inbyggda spänningar. Det finns uppfödare som vill föda upp hästar som kan lite av varje och därför är det viktigt att hingstens gångarter beskrivs på ett tydligt sätt, så att uppfödarna kan bilda sig en egen uppfattning.

    Hellafakta

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 3/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden