Sverige
24 september 19:30
Ridsportplus

Detta gäller för hästen om kriget kommer

Bli en prepperAtt hästar ibland räknas som livsmedelsproducerande djur och ibland som sällskapsdjur kommer i skarpt läge om det blir en långvarig samhällskris eller Sverige blir indraget i krig. Detta stod klart när veterinär Anna Forslid nyligen redogjorde för hästens plats i beredskapsplanerna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De hästar som är bortkryssade i passet att de ej får gå till slakt räknas inte som samhällsviktiga, utan som sällskapsdjur. Därmed kan de komma att placeras åt sidan vad gäller till exempel veterinärvård om högsta beredskap gäller i Sverige. De ska fortfarande kunna få ”trygg basal vård” men det kan innebära att en större operation inte kommer att få största prioritet utan avlivning kan bli enda alternativ.

    Anna Forslid Cvbild 1
    Anna Forslind. Foto: Privat

    Detta framgick av det webinarium som Hästen i Skåne anordnade nyligen, där veterinär Anna Forslid vid Länsstyrelsen Skåne berättade om hur hästägare bör förbereda sig för kristider, både praktiskt och mentalt.

    – Ingen kommer hem och tar hand om dig och dina djur, du måste ha en plan för detta, sade Anna Forslid. 

    Tjänstedjur har förtur

    Det finns fullmaktslagar som träder i kraft vid höjd beredskap och då kan till exempel vissa djursjukhus och veterinärvård öronmärkas för de djur som är viktiga för samhället – mjölkproducerande kossor, köttproducerande nötkreatur, grisar och kycklingar. En del hästar kan komma att ingå som köttproducenter – de som inte är bortkryssade i passet om de fått medicin med livslång karens – övriga räknas som sällskapsdjur. För totalförsvaret är det viktigt med bra djursjukvård även till sällskapsdjur, men detta gäller i första hand tjänste- och servicehundar och liknande.

    – Hästägare måste förbereda sig genom att göra upp en krisplan; se till att det finns foder och strö för en längre tid, ha en plan för vattenförsörjning och utbilda sig i förebyggande och akut djursjukvård, säger Anna Forslind.

    Fakta

    Beredskap och checklista

    På MSB:s hemsida finns info om krisberedskap, www.msb.se

    Checklista för att klara krisen för olika djurslag hittar du hos Blå Stjärnan, www.svenskablastjarnan.se

    OBS att vecka 39 är Beredskapsvecka och det anordnas då aktiviteter och information i många kommuner runt om i landet. Det är ett bra tillfälle att kolla upp vad som gäller hos just dig och vilka förutsättningar som kommer att gälla vid kris/krig.

    Expandera

    Förbered dig på det värsta

    Bland de punkter som bör prickas av finns bränsle, el, vatten, personal, kommunikationer, läkemedel, material, egen kompetens och kontakter.

    På sikt måste alla ställa sig samvetsfrågan: kan vi i en långdragen krissituation fortsätta att gräva ner avlivade hästar? 

    Fakta

    Fördelning av djursjukvård

    Jordbruksverket och Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen utrett ”behovet av reglering av viss personal för arbete med djurhälsa, djurskydd och säkra livsmedel vid höjd beredskap” och detta presenterades den 20 september.

    – I regeringsuppdraget identifierar vi livsmedelsproducerande djur, tjänste- samt servicedjur som samhällsviktiga. Vid höjd beredskap är det dessa djur som ska prioriteras om det uppstår lägen där det blir nödvändigt att fördela veterinära resurser. Förutom hälso- och sjukvård till den samhällsviktiga djurhållningen måste veterinärpersonal dessutom fördelas till samhällsviktig livsmedelskontroll, säger Lotta Andersson, beredskapshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

    Expandera

    -Det är en etisk fråga, eftersom hästar samtidigt är resurskrävande att hålla, sade Anna Forslid. Enligt de senaste uppgifterna (2021) avlivades 10 000 hästar och samma år registrerades endast 1 000 hästar i normalslakten, och ingick därmed i livsmedelskedjan. Vid högsta beredskap med krig bör detta närma sig 100 procent, säger Anna Forslind och fortsätter:

    – Allt detta kräver en mental förberedelse hos hästägare och det är viktigt att sätta sig ner och tänka sig in i det här ordentligt.

    Samtidigt kan man värja sig mot att hästen enbart betraktas som ett resurskrävande sällskapsdjur, många hästar skulle säkert kunna göra nytta i kristider som dragare och klövjehäst. Hästen som en positiv resurs har hittills inte utretts, men på regional och kommunal nivå skulle hästägare mycket väl kunna ta egna initiativ och till exempel anmäla att de har en inkörd häst som kan göra en insats vid behov. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden