Hoppning
21 september 2018 10:20

Devin Ryan är rookie i hemmalaget

Ryttar-VMUSA:s hoppryttare Devin Ryan kom från ingenstans och kom tvåa i världscupfinalen i våras. Nu är han på VM med sin stjärna Eddie Blue. "Detta har jag haft som mål i många år," säger 36-åringen.

Devin Ryan är rookie i hemmalaget
Devin Ryan och Eddie Blue är ett av hemmahoppen på VM i hoppning i Tryon, USA. Foto: Roland Thunholm

USA har till och från varit en stark hoppnation länge. Att som 36-åring slå sig i in landets landslag och knipa en VM-plats när mästerskapet går på hemmaplan har fått en del att lyfta på ögonbrynen.

Det är klart att jag har varit nervös och att jag har varit mer nervös än på en vanlig tävling. VM-debutanten Devin Ryan.

Devin Ryan själv är dock inte förvånad.
– Jag har en superhäst nu. Det här är tillfället jag har väntat på, säger han till Ridsport i mixade zonen vid VM-arenan i Tryon.

Han och Eddie Blue (KWPN val f 2009 e VDL Zirocco Blue-Marlon, uppf J. Honcoop, äg LL Showjumpers) presenterade sig ordentligt för världscpubliken när de kom tvåa i världscupfinalen i Paris i våras.

Föddes på en gård
Devin Ryans hästintresse tog fart tidigt. Han föddes på en gård i New Jersey och började rida som barn. Som 13-åring började han träna mer seriöst och höll på med modern femkamp ett tag. Sedan var det fälttävlan som gällde tills han som 16-åring fångades upp av legendaren George Morris och ingick i hans talangprogram. Efter det var Devin Ryan arbetande elev hos OS-ryttaren Chris Kappler i fyra år.

Att vara del i ett lag på det sättet som det blir på VM är en helt ny upplevelse för honom.
– Men det går bra. Vi bor visserligen i samma hus hela teamet, men det är gott om plats för oss.
– Och när vi väl går in på banan är det ju vi själva som ska prestera precis som på vilken tävling som helst.

Devinryan_af.jpg
Devin Ryan på VM i Tryon. Foto: Roland Thunholm

Under Devin Ryans arbete upp mot världseliten ingick också ett år hos Alan Waldman.

2016 fick Devin Ryan rubriker av det oönskade slaget då han stängdes av i sex månader efter att det hittades märken på några av hans hästars ben som inte gick att förklara.

Litar på sin häst
Han ger ett avspänt intryck under VM.
– Det är klart att jag har varit nervös och att jag har varit mer nervös än på en vanlig tävling. Men så fort jag kommer upp på hästen försvinner det. Då fokuserar jag på att rida, säger han.

Hans Eddie Blue är bara nio år, men Devin Ryan har fullt förtroende för hästens förmåga.
– Jag litar på honom och han litar på mig. När vi är inne på banan är han försiktig och klok, säger ryttaren.

Förutom Devin Ryan ingår Adrienne Sternlicht/Cristalline, Laura Kraut/Zeremonie och McLain Ward/Clinta i USA:s lag som ligger tvåa inför lag-SM. Devin Ryan ligger på plats 20 individuellt efter de första två dagarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden