Fälttävlan
30 april 2020 16:00

Digital fälttävlan för äldre hästar

NytänkArrangören R&B Eventer hade planerat för två nya seniorfinaler i fälttävlan, där endast hästar som är 15 år och äldre skulle få delta. Men i coronatider har det inte gått att genomföra tävlingarna under våren, och man har därför bestämt att flytta finalerna online.

Digital fälttävlan för äldre hästar
Det väntar inga vattenhinder eller andra terrängutmaningar i den nya finalen för äldre hästar. Foto: Fredrik Jonsving

R&B Eventer, som även arrangerar unghästchampionatet i fälttävlan, utökar sin satsning 2020 till att även gälla de äldre hästarna som fortfarande tävlar fälttävlan. I ett samarbete med Agria har man tagit fram ett koncept där man vill hylla hållbara hästar som finns kvar i sporten även efter många år på tävlingsbanan.

De två seniorfinalerna, i klasserna H100 och CNC**, är öppna för hästar som är 15 år eller äldre. Enligt planen skulle tävlingarna ha ridits under våren men på grund av coronakrisen har det inte varit möjligt.
– Att ställa in kändes inte som ett alternativ, så vi beslöt oss för att titta på en lösning som inte gjorde avkall på säkerhet och hälsa, berättar Ingrid Andersen från R&B Eventer i ett pressmeddelande.

Flyttar tävlingen online

Finalen 2020 kommer därför att avgöras online, genom att hästarna tävlar digitalt. De deltagande hästarnas resultat från tidigare tävlingar ska skickas in, tillsammans med ett kort videoklipp där hästen presenteras i skritt, trav och galopp.

Därefter kommer en vinnare i respektive klass H100 och CNC** att utses med hjälp av en jury, som består av representanter från R&B Eventer, fälttävlansryttaren Christoffer Forsberg samt Enar Tollig, landslagsveterinär i fälttävlan för juniorer och young rider. Segrarna tilldelas priset ”Årets Senior 2020” respektive ”Årets Senior Star 2020”, och precis som på fysiska tävlingar kommer det att delas ut rosetter, segertäcken och andra priser.

Hall of Fame för hållbara hästar

Samtidigt som segrarna utses kommer fler ekipage att hyllas – totalt ska tio hästar från varje klass tas upp i ”Hall of Fame” Hållbara hästar.
– Det kommer bli återkommande poster för att hedra dessa fantastiska hästar som är med och levererar år efter år. Det är inte bara OS-hästar som är våra stjärnor, de finns överallt i alla klasser och på alla nivåer, säger Ingrid Andersen.

Anmälan är öppen från den 30 april fram till 30 juni 2020. Vinnarna presenteras den 14 juli.

Läs mer om hur tävlingen går till 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden