Sverige
20 december 2017 09:03

Djurskyddsinspektör får inte ha kvar sin hästverksamhet

BeslutI höstas anmäldes en av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer för brott mot djurskyddslagen eftersom personen saknade paragraf 16-tillstånd. Nu berättar ATL att inspektören måste avveckla sin verksamhet.

Djurskyddsinspektör får inte ha kvar sin hästverksamhet
Det krävdes paragraf 16-tillstånd för verksamheten, även om inspektören själv har hävdat motsatsen. Bilden är tagen i annat sammanhang. Arkivbild: Lottapictures

ATL berättar om beslutet, som har fattas vid en annan länsstyrelse än den som inspektören jobbar vid, och enligt detta är personen tillståndsskyldig. Länsstyrelsen förelägger personen att inom en månad ”upphöra med tillståndspliktig yrkesmässig hästverksamhet”, skriver ATL.

Djurskyddsinspektören anmäldes i höstas och enligt anmälan driver personen en mindre näringsverksamhet med hästar, dock utan att ha paragraf 16-tillstånd. ATL berättar vidare att det går att söka tillstånd i efterhand, men att inspektören i flera yttranden menar att verksamheten inte ska behöva paragraf 16-tillstånd – bland annat på grund av den lilla omfattningen.

Länsstyrelsen som fattade beslutet går alltså på en annan linje och därmed ska verksamheten enligt detta beslut upphöra.

Om

paragraf 16-tillstånd

”Tillstånd enligt 16 § djurskyddslagen, även kallat ”paragraf 16-tillstånd”, krävs för att yrkesmässigt eller i större omfattning föda upp, förvara och utfodra, upplåta eller sälja djur. Ansökan lämnas till Länsstyrelsen.”

Paragraf 16-tillstånd gällande behövs för att
• ”Hålla tio eller fler hästar äldre än 24 månader (egna eller andras hästar)
• Föda upp fyra eller fler föl per år
• Upplåta fyra eller fler hästar per år, till exempel turridningsverksamhet
• Sälja fyra eller fler hästar per år från sin egen eller annans uppfödning
• Förvara eller utfodra fyra eller fler hästar, till exempel inackorderingsverksamhet”

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden