Sverige
4 april 2020 14:08

DNA visar hur avel format SWB-hästen

ForskningForskare har jämfört arvsmassan, DNA, hos SWB-hästar och exmoorponnyer. Studien visar hur SWB-aveln, som har haft fokus på prestation, har utvecklats.

DNA visar hur avel format SWB-hästen
Hur har SWB-aveln utvecklats? Nu har avelsnördar fått en ny studie att gräva ner sig i. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Det är forskare vid SLU som har gjort studien som nu är publicerad på SLU:s webbplats.

Forskarna ville ta reda på hur prioriteringen av prestationsegenskaper har påverkat utvecklingen av SWB-hästar. För att göra det har forskarna jämfört arvsmassan hos svenska varmblod och exmoorponnyer.

Att medvetet avla för vissa egenskaper innebär att egenskaperna hos många individer inom en ras blir desamma och den genetiska variationen i vissa delar av arvsmassan sänks. I SLU:s studie kom det fram att de regioner i arvsmassan hos svenska varmblodshästar som har låg genetisk variation är koncentrerade till fem av hästens 64 kromosomer. De återstående delarna av arvsmassan visade inga tecken på inavel.

Studien visar att gener som är inblandade i neurologisk signalering, muskeltillväxt och fertilitet har selekterats hos SWB-hästar.

Forskarna har nu dragit slutsatsen att de utpekade kromosomregionerna innehåller gener för viktiga prestationsegenskaper. Detta stöds av jämförelsen med exmoorponnyer som inte har avlats för prestation på samma sätt som SWB. Exmoorponnyernas låga genetiska variation var  jämnt fördelad över hela arvsmassan.

Läs hela studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden