Sverige
1 februari 2017 15:07

Döda stoets ägare dömd till dagsböter

Fallet med stoet som dog av svält intill sitt föl i Essunga 2014 väckte stor uppmärksamhet. Nu har ägaren dömt till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri.

Döda stoets ägare dömd till dagsböter
Mannen dömdes för djurplågeri efter att en häst dött av svält. (Arkivbild) Foto: Arkivbild

P4 Skaraborg rapporterar att den dömda mannen stod åtalad för djurplågeri, men i polisförhör har nekat till brott. Han dök inte upp på rättegången trots flera försök, men den genomfördes slutligen ändå och mannen dömdes för djurplågeri till villkorlig dom och dagsböter på 5 000 kronor.

Det han dömdes för väckte stor uppmärksamhet för några år sedan. Det var under luciahelgen 2014 som två kvinnor, som tidigare slagit larm till myndigheterna, gick förbi hagen just när travarstoet som hade ett föl vid sin sida höll på att dö. Stoet dog i armarna på en av kvinnorna och var såväl utmärglad som full av parasiter.
– Precis när polisbilen rullar in tar hästen sina sista andetag. Man kan bara tänka sig vad hon gått igenom när hon ligger så undernärd och självdör, sa en av kvinnorna till P4 Skaraborg just efter händelsen.

P4 Skaraborg berättar vidare att mannen, som födde upp hästar med sin bror,  fick fortsätta ha hästar trots det inträffade och flera anmälningar för bristande djurhållning. Bara en tid innan stoet dog hade dursjyddsinspektörer dessutom varit på plats för en kontroll. Ett halvår efter att hästen dött, sommaren 2015, fick han djurförbud. Det lilla moderslösa stoet blev därmed till en början kvar på gården, men kom till sist till ett stuteri i Jönköping där hon tillsammans med två andra föl från sitt förra hem uppges ha återhämtat sig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden