Avelsnyheter
14 mars 2018 14:07

Domare stoppad av rasförening

ÅldersdiskrimineringSvenska Russavelsföreningen stoppar domare som fyllt 70 år.
− Det är åldersdiskriminering, säger Birgitta Larsson som får döma en rad andra hästraser, men inte russ.

Domare stoppad av rasförening
Birgitta Larsson får döma en lång rad hästraser - men för gotlandsruss är hon inte längre godkänd (arkivbilder). Foto: Jenny Schwieler Staaf

Det var Halländska Hästavelsföreningen som upptäckte att Birgitta Larsson inte längre var behörig att döma russ, när de skulle boka henne till 3-årstestet i juni.
– Vi arrangerar en gemensam bedömning för både halvblod och ponny i juni, och ville boka en domare som kan döma många raser, säger Gun Larsson i föreningen.

Birgitta Larsson är exteriördomare inom SWB och stod som behörig att bedöma 22 olika raser inom Svenska Hästavelsförbundet, men inte gotlandsruss.
− När vi frågade Russavelsföreningen fick vi veta att hon fallit för åldersstrecket, och att vi kunde söka dispens. Men vi tänker inte söka dispens eftersom det inte får förekomma åldersdiskriminering. Följden blir att vi ställer in 3-årstestet för ponny helt. Att ta in en annan domare bara för russen blir alldeles för dyrt, och det tror jag inte russen vill betala, säger Gun Larsson.

Domaren Birgitta Larsson visste inte att hon försvunnit från listan över russdomare förrän hon fick höra det från Halland.
− Jag blev väldigt förvånad. Vad jag vet är det ingen annan avelsorganisation inom EU som tillämpar åldersgränsen 70 år. Jag får alltså fortsätta döma i många andra länder, men inte svenska russ, säger Birgitta Larsson.
− Samtidigt får jag bedöma russ som premieringsförrättare, för då arrangerar Svenska Hästavelsförbundet, fortsätter hon.

Åldersgränsen på 70 år har tillämpats länge av flera avelsföreningar, och först i fjol höjde Svenska Hästavelsförbundet åldersgränsen till 75 år.
− Vi har tagit hänsyn till den pågående diskussionen om åldersdiskriminering, liksom det faktum att människor högre upp i åldrarna är piggare numera. Det finns en nytta med att alla avelsorganisationer gör lika, men varje organisation får fatta sitt eget beslut, säger Kåre Gustafsson, ordförande i Svenska Hästavelsförbundet.

Svenska Russavelsföreningen tänker inte ändra sin åldersgräns i nuläget, säger ordförande Kristina Ahlström.
− Vi har talat med domare, och en hel del tycker att det är skönt att veta att de inte behöver hålla på längre. Men det finns två läger i detta. Vi vill inte ta ett förhastat beslut utifrån påtryckningar, och att göra som Svenska Hästavelsförbundet och höja åldern till 75 år är bara att skjuta problemet framför sig.
– Vi behöver hitta ett bra sätt att hantera domare som av åldersskäl eller andra skäl inte bör fortsätta döma. Det är också viktigt att släppa fram de yngre domarna så att de får erfarenhet, och förhoppningsvis få fler som utbildar sig till att döma flera raser, fortsätter Kristina Ahlström.

Är det inte risk att det blir färre bedömningar för russ om fler gör som Halländska Hästavelsföreningen?
− Det finns andra ställen att åka till, och jag beklagar att de inte vill söka dispens, vilket Österlens Hästvänner gjort för att kunna använda Birgitta Larsson, säger Kristina Ahlström.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden