Hästägartips
14 april 2017 07:00
Ridsportplus

Dominans som träningsmetod saknar vetenskapligt stöd

Träning och hantering av hästar är på väg att omvärderas. Etologer vid universitetet i Sydney vill ompröva traditionella träningsmetoder eftersom dominans och ledarskap har svagt stöd i forskningen.

Dominans som träningsmetod saknar vetenskapligt stöd
Ledarskap är en viktig term inom till exempel natural horsemanship. Nu visar forskningen att hästens beteende vid träning i en roundpen inte betyder att den erkänner människan som sin ledare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Etologerna Elke Hartmann, SLU, Janne Winter Christensen, Aarhus universitet, och Paul McGreevy vid universitetet i Sydney, vill att vi ska ompröva det traditionella sättet att träna och hantera hästar. Att vi stannar upp och tänker efter vilket beteende vi vill belöna hos hästen och att vi konsekvent genomför detta på ett tydligt sätt.

    Vetenskaplig fakta saknas

    Med nästan 100 vetenskapliga artiklar som grund konstaterar de att den tradition och de åsikter som brukar anföras vid hästträning inte vilar på vetenskapliga fakta. Ofta hänvisas till att så som hästar uppträder mot varandra, ska vi människor också bygga vår relation till hästen. Men det finns inget som tyder på att hästar uppfattar människan som en del av sitt sociala system.

    Dessutom har hästhjorden ett komplext mönster av samarbete och undvikande av konflikt, och sällan en enda ledare. Den positionen kan innehas av olika hästar, beroende på omständigheterna. Därmed faller teorin att dominans och ledarskap är det som ger bäst resultat i vår träning av hästarna.

    Människan ingen flockledare

    Inom framför allt national horsemanship brukar ledarskap vara centralt, men hästar följer endast tränaren instängd i en roundpen, inte i hagen eller när den går tillsammans med andra hästar. Det hästen gör i en roundpen är att reagera på negativ förstärkning, inte att erkänna människan som flockledare. För cirka 20 år sedan började synen på hundträning att ändras radikalt, från åsikten att hundar uppförde sig illa för att de strävade efter en högre rang, till att oönskat beteende snarare är en konsekvens av oavsiktlig belöning av detta beteende. Nu är det hästvärldens tur att tänka i samma banor.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Fakta

    Källa:

    Dominance and Leadership: Useful Concepts in Human–Horse -Interactions? E Hartmann et al 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden