Hoppning
24 november 2015 20:07

Douglas Lindelöw avstängd

Douglas Lindelöw, senast tvåa i världscupen, är avstängd i två månader efter ett beslut från Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd. ”Jag är helt förkrossad” säger Douglas som ska överklaga beslutet.

Douglas Lindelöw avstängd
Douglas Lindelöw stängs av i två månader efter tävlingen med Chicca Blue. Stefan Keturi

I dag kom beskedet från Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd att Douglas Lindelöw stängs av från och med imorgon och två månader framåt från all tävling. Det innebär bland annat att han inte kommer till start på Friends Arena i helgen. Skälet är hans hantering av en 7-årig häst före, under och efter en start i 1,30-klass hos Helsingborgs FRK.

När Ridsport når Douglas är han nedstämd efter det tunga beskedet och har redan bestämt sig för att överklaga.
– Det här kom som en chock och jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Jag trodde aldrig att det skulle sluta så här, säger Douglas med svag stämma.

Douglas har redan skrivit ihop en sammanfattning av sin inställning till beslutet. Han låter Ridsport ta del av den och där skriver han bland annat att ”Nämnden har grundat sitt beslut enbart på skriftliga redogörelser och till stor del på skriftliga andrahandsuppgifter från personer som jag inte ens fått veta vilka de är. När jag själv läser dessa uppgifter framstår beskrivningen som avsevärt mycket mer allvarlig än den verkligen var. Jag har också gett in skriftliga berättelser från andra personer som beskriver händelsen på ett betydligt mindre allvarligt sätt.”

Uppfattades som ”aggressiv ridning”
Under tävlingen i september hos Helsingborgs FRK ska bland annat Douglas ridning i den aktuella klassen ha uppfattats som aggressiv av tävlingsledaren, medan tävlingsveterinären anser att han använde sporrarna olämpligt efter ritten.  Douglas stängdes av från klassen av tävlingsjuryn, som anmälde det hela till Disciplinnämnden. Ryttaren fick dock inte veta något förrän på kvällen då han fick ett gult kort per telefon av domaren.

I nämndens beslut står att ”Tävlingsjuryn har hänvisat till att ryttaren på banan och utanför uppträtt mycket olämpligt, TR III moment 389.1.4, samt ridit på tävlingsområdet med oriktig utrustning; TR III moment 389.2.5, – ett spö överskridande 75 centimeter, TR III moment 305,2,4. Ryttaren har vidare inte uppträtt och hanterat sin häst så att den inte på något sätt tagit skada. Dessutom har andra ryttare, funktionärer och åskådare har tagit anstöt, TR III moment 391.1.”

Medger längden på spö
Vidare står det att ”Ryttaren medger att han under framhoppningen delvis använde ett spö som var längre än 75 centimeter. Ryttaren utgick ifrån att förbundet homogeniserat det svenska reglementet med det internationella. Ryttaren motsätter sig övriga anklagelser.”

Douglas visste om att en anmälan hade inkommit och har fått ta del av samtliga handlingar. Han har lämnat sin version via mail och den finns återberättad i dokumentet från Disciplinnämnden. I beslutet finns även kortare versioner av sju vittnesmål till Douglas fördel. Åsikterna går alltså isär om vad som egentligen hände under tävlingen, men klart är att Douglas är avstängd.
– Jag känner att ärendet är märkligt hanterat och anser inte att prövningen har varit rättvis, säger han och tillägger:
– Som det framgår i mitt skriftliga svar tycker jag inte att det är den riktiga bilden som framkommer i Disciplinnämndens beslut. Det styrks också av mina ryttarkollegor, som Peter Eriksson.

”Älskar verkligen mina hästar”
Douglas är en av de största stjärnorna på den svenska hopphimlen just nu och han hoppas att hans version av händelseförloppet ska komma fram. Han darrar än mer på rösten när han ska svara på frågan om hur han hoppas att fans ska ta det hela.
– Jag älskar verkligen mina hästar. Casello har jag ju haft i nio år och alla vet vilka resultat vi har nått tillsammans. Jag hoppas att alla ridsportintresserade därute fortfarande kan se mig för den jag är.

Läs beslutet här.
Läs Douglas brev här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden