Dressyr
26 april 2015 16:29

Dressyrens framtid under lupp

Tre ekipage från varje land i lagtävlingen på OS, kompaktare tävlingsformat, friare klädsel och bort med Grand Prix Special på mästerskap. Det är några saker som ska diskuteras på FEI:s sportforum på måndag.

Dressyrens framtid under lupp
Världsettan Charlotte Dujardin och Valegro kan få tävla under andra former i framtida mästerskap.

Det är Internationella Ridsportförbundets, FEI:s, dressyrkommitté som har arbetat fram förslaget som ska diskuteras under sportforumet. Fokus ligger på att ta fram ett format som är bättre anpassat till OS, men det är också högst troligt att ett eventuellt nytt OS-format också kommer att användas på mästerskap som till exempel VM. ”För 25 år sedan hade några visionärer svårt att få igenom kür i sporten, men nu ser vi att detta har räddat dressyren”, skriver dressyrkommittén i sitt förslag. 

Internationella Olympiska Kommittén har uttryckt en önskan om fler länder ska vara representerade på OS, och enligt förslaget skulle detta kunna lösas genom att lagen återgår till att bestå av tre ekipage och resultaten från alla tre räknas i lagtävlingen. 

Det finns också en önskan om att korta tävlingen och göra den mer spännande. Här lämnar dressyrkommittén flera olika förslag. Det ser ut som kommittén kan tänka sig att ta bort steget med Grand Prix Special helt och hållet, ha kvar Grand Prix som en inledande kvalificeringsomgång och behålla kür som den individuella medaljklassen. När det gäller fördelning av lagmedaljerna finns det flera konventionella förslag, som till exempel kadrilj och Pas de Deux (två ekipage som visar ett program). 

Även när det gäller att göra dressyr mer intressant och spännande att följa finns det flera förslag, som till exempel mer intervjuer och storybuilding kring ekipagen, mer närbilder under ritter för att visa känslor och en moderator som publiken kan ställa frågor till under ritterna. I förslaget står det också att ryttarna borde kunna få lite större frihet när det gäller klädseln, i allafall i vissa klasser som till exempel nationstävlingar. 

I de synpunkter som har kommit in gällande förslaget lyfts bland annat vikten av en mer begriplig bedömning och farhågor för alltför stark press på hästarna om de bara är tre i lagen upp. 

FEI:s sportforum hålls i Schweiz på måndag och tisdag. 

Läs hela förslaget. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden