Sportnytt
28 september 2017 12:03

Dressyrryttare missnöjda med för låga poäng

Dressyrryttaren Birgitta Manojlovics blogginlägg satte fart på debatten.
Flera dressyrryttare tycker att domarnas poäng är för låga, andra har funderat över om definitionerna och begreppen ens är rättvisande?
"Kanske kommer ny alternativ testas redan nästa år", säger dressyrnestorn Bo Tibblin.

Dressyrryttare missnöjda med för låga poäng
Behövs orden egentligen? frågar Birgitta Manojlovic retoriskt. Nu har vi halva betyg och de saknar ju ord. Roland Thunholm

Dressyrryttaren Birgitta Manojlovic bloggade om betyg och betygsdefinitioner och ämnet verkar engagera.
– Om man drar det till sin spets så är betyg åtta bra, säger Birgitta. En domare som sätter åtta tänker inte ”det här var ju bra”. Jag tror att de tänker ”jättebra”.
– När jag har ridit på 70 procent säger andra att det ”bara är ganska bra”, men jag tycker ju att det är jäkligt bra. Det har inte hänt på mina 30 år på tävlingsbanan att någon fått 80 procent i lätt klass.
– Jag har inga förslag på vilka andra ord som skulle användas i stället. Behövs orden egentligen? frågar Birgitta Manojlovic retoriskt. Nu har vi halva betyg och de saknar ju ord. 

Grand Prix-domaren och domarutbildaren Lars Andersson  tycker att orden är tydliga och begripliga.
– De här definitionerna har använts åtminstone sedan 50-talet. Samma begrepp används av alla som ingår i det internationella förbundet FEI.
– I FEI:s ”Guidelines for judges” beskrivs vad betygen får innehålla. Vi måste följa FEI:s regler och får inte själva ändra på begreppen. 

Vinnaren i en regional klass får ofta runt 70 procent, ganska bra. Borde definitionen i stället vara bra eller mycket bra?
– Vilken poäng du vinner på är inget den dömande domare tänker på, för vinsten är en följd av de enskilda betygen. Att vinna är ingen kvalitetsgaranti. Man kan vinna på 50 procent om ingen annan är bättre.

Ingen får full pott
Att inte ens världens bästa ekipage belönas med 100 procent kan bero på antalet bedömningsgrupper. 
– Lösgjordhetsdelen innehåller så mycket och kan dra ner betygen både i uppvisningen och i det allmänna intrycket, konstaterar Lars Andersson. 
– Med färre bedömningsgrupper är det enklare att komma upp i höga procent, som i unghästtävlingarna.

Kritik mot betygssytemet
Bo Tibblin är nestorn inom svensk dressyr som tidigare uttryckt kritik mot dagens betygssystem.
– Definitionen av sifferbetygen motsvarar inte alls poängen. Detta såg vi även på EM. Du kan ha massor med 8:or men med några 3:or blir det sammanfattande betygen ändå låga, trots att intrycket var att ritten var bra. 
– Korrektheten i uppvisningen, bedömningsgrupp 5 under allmänt intryck, infördes i de svenska programmen för att poängtera hel­heten. Denna vinner Isabell Werth på, eftersom hennes tekniska ridning lyfter hela programmet. 
– Det finns ett internationellt initiativ till en översyn av betygssystemet och kanske kommer nya alternativ testas redan nästa år, säger Bo Tibblin.

Fotnot: Betygsdefinitionerna finns i TR II Dressyr, moment 261.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden