Världen
6 januari 2017 14:50

Dressyrryttaren är världens yngsta miljardär

Norska 20-åringen Alexandra Andresen är åter världens yngsta miljardär. Den tidigare NM-vinnaren i dressyr har en förmögenhet på 1,2 miljarder dollar.

Dressyrryttaren är världens yngsta miljardär
Alexandra vid en hingstvisning på Flyinge med Belamour. Arkivbild: Kim C Lundin

Redan förra året listades Alexandra Andresen, 20, som världens yngsta miljardär och enligt bland annat Veckans affärer behåller hon den titeln. Sin förmögenhet, som är precis lika stor som hennes äldre syster Katarinas, fick hon då hennes far Johan Andresen gav sina döttrar 84 procent av ägarskapet i familjens industrikoncern Ferd.

Alexandras stora passion är dressyr och bland framgångarna finns bland annat ett NM-guld som junior med godkända hingsten Belamour 1151 (WESTF, e Belissimo M-Lord Sinclair I) som köptes från Flyinge 2012.
Hästintresset kom via hennes mamma och som treåring satt hon upp första gången. Alexandra följde med sin mamma till stallet och fortsatte på knatte-ridskola med shettisar. För att hinna med hästarna ordentligt under gymnasietiden gick ryttaren i en idrottsskola som gav henne möjlighet att rida innan skolan startade klockan 11.


Nybliven NM-mästare som junior. Foto: Kim C Lundin

– Mitt mål är att delta i OS och VM och göra det bra. I framtiden är drömmen att ha ett stall där jag föder upp och tränar mina egna hästar och att folk kommer från hela världen för att köpa dem, har Alexandra berättat på Ferds webbsida.
Där svarar hon också på frågan vilket förhållande hon har till pengar.
– Det är en nödvändighet, men inte något jag har behov av att använda i överflöd. Det kostar pengar att ha häst. Det faktum att min familj har resurser har gett mig många möjligheter, särskilt i ridningen, eftersom det kräver en hel del kapital.

Under 2016 startade Alexandra i bland annat Finland och Italien. Hon avslutade med dubbelseger i de internationella young rider-klasserna i Oslo med Borencio (KWPN, val, f 2006, e Florencio-Clavecimbel). Familjen Andresen köpte köpte UVM-tvåan i våras via Andreas Helgstrand.

A photo posted by Alexandra (@alexandraandresen) on Sep 22, 2016 at 3:33am PDT

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden