Nyheter
4 mars 2020 16:28

”Du behöver verkligen vara redo för att ta nästa steg”

SprångbrädaTorsdag är sista chansen att söka Malin Baryard Scholarship – stipendiet som ger en "up and coming" ryttare chansen att få ha Malin Baryard-Johnsson som mentor i ett år. Stipendiet ger även ryttaren tillgång till hela H&M-teamet. "Ryttaren som får stipendet behöver ha kommit en bra bit på väg", säger Malin Baryard-Johnsson om den stora spridningen bland ansökningarna.

”Du behöver verkligen vara redo för att ta nästa steg”
Malin Baryard-Johnsson ser fram emot att hjälpa en ung ryttare på traven. Arkivbild: Roland Thunholm

Ett 70-tal korrekta ansökningar har hittills kommit in under hashtaggen ”Malin Baryard Scholarship” på Instagram, där sökandet efter den nya stipendiaten utlystes i samband med Gothenburg Horse Show. ”Do you have what it takes?” lydde frågan som Malin Baryard-Johnsson ställde i Instagram-filmen där hon samtidigt uppmanade unga ryttare att skicka in ansökningar med film eller bild och berätta om sig själva.

Det är stor spridning bland ansökningarna med ryttare på olika nivåer och även från andra länder än Sverige. En av ryttarna som återfinns under hashtaggen och som har ansökt är tyska Linn Hamann som rider sitt sista år som young rider, hon har representerat Tyskland i Nations Cup och är till hälften svensk. Louise Elving har också sökt stipendiet och berättar i sin ansökan att hon själv ridit upp en häst till 1,40 som tragiskt fick avlivas, men att hon idag arbetar med att utveckla nya unga stjärnor.

Ella Emilsson skriver i sin ansökan att hon just nu är på Sunshine Tour och tävlar och att hon under detta året fått möjlighet att arbeta med den mentala coachen Andy Swärd. Linda Åkerblom nominerar dottern Tea Åkerblom som har startat 1,30 på sitt lilla sto Lavechia och skriver att stipendiet skulle ”ge henne en skjuts på vägen till hennes drömmars mål”. Även Kajsa Björe har sökt stipendiet – bara för att nämna några i raden av välformulerade och förhoppningsfulla ansökningar.

Full tillgång till hela H&M-teamet

– Det är roligt att det är stor spridning och det är härligt att läsa alla fantastiska ansökningar. Det finns enormt många duktiga ryttare i vårt fina hästland, säger Malin Baryard-Johnsson till Ridsport.
– Man behöver dock ha kommit en bra bit på väg för att verkligen kunna tillgodogöra sig det man får med stipendiet. De ryttare vi har haft hittills har varit på en otroligt hög nivå. Det handlar inte om man är duktig eller inte, utan du behöver verkligen vara redo för att ta nästa steg.

Förutom full tillgång till Malin Baryard-Johnsson som både tränare och mentor, får stipendiaten även tillgång till hela H&M-teamet med såväl teamryttare som andra proffs.
– Att få gå in och vara en del av världens proffsigaste team är en otroligt fin grej att få. Det kommer inte bara att handla om hjälp med ridningen, utan även om mycket av det som händer runtomkring. Att vara ryttare idag handlar också om att kunna hantera media och hur man arbetar med sponsorer. Det är sådant som jag har skaffat mig ganska mycket erfarenhet av genom åren, säger Malin Baryard-Johnsson.

”Drivet är viktigast”

Vad får du själv ut av att vara mentor?
– Det är otroligt roligt och ärofyllt att få hjälpa en ung ryttare – jag kan bara se tillbaka till när jag själv var ung och fick möjlighet att åka till John (Whitaker, red anm). Det är få förunnat att få den hjälpen av dem som verkligen kan, och jag är väldigt glad över att kunna hjälpa någon på det sättet.

– Oavsett vilka förutsättningar du har som ryttare är det viktigaste att du har viljan att arbeta hårt och är beredd att kämpa – att du har drivet helt enkelt.

Vilken ryttare som slutligen föräras Malin Baryard Scholarship kommer att annonseras ut via Instagram och @hmwelovehorses under vecka 12.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden