Hoppning
23 oktober 2022 18:38
Ridsportplus

Dubbelsegraren i Helsingfors: ”Kändes att det var på gång”

VärldscupsegrareAngelica Augustsson Zanotelli har haft en av sitt livs bästa tävlingshelger med dubbla 1,60-segrar i Helsingfors, varav den ena i världscupen. "Det här är det största jag har gjort sedan jag blev mamma." Det säger världscupvinnaren som även förklarar hur Kalinkas bett fungerar – läs intervjun här.

Dubbelsegraren i Helsingfors: ”Kändes att det var på gång”
Plötsligt föll allt på plats för Angelica Augustsson Zanotelli och hennes Kalinka van de Nachtegaele. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Först tog hon hem lördagens 1,60-seger som enda dubbelnollan bland de 34 startande ekipagen. Sedan vann hon världscupen efter att ha putsat ledartiden med en dryg sekund. Det var som att allt bara föll på plats för landslagsekipaget Angelica Augustsson Zanotelli och hennes speciella fuxsto Kalinka van de Nachtegaele.

– Jag har inte riktigt kunnat inse vad som har hänt än. Detta är absolut min största seger sedan jag blev mamma, säger Angelica, som är på språng till flygplatsen i Helsingfors.

Jag har sagt till familjen att nu är det inte långt ifrån att vi kan gå in och ta en stor seger.

Även om det gav lite extra självförtroende med en seger i ryggen i söndagens världscuphoppning, var det inte det som ledde till dubbelsegern.
– Jag har känt ganska länge att det har varit på gång. Hon har gått väldigt bra de senaste tävlingarna med jättebra placeringar och många gånger bland fem i topp, och hon har hoppat helt fantastiskt. Jag har sagt till familjen att nu är det inte långt ifrån att vi kan gå in och ta en stor seger. Det kändes att det var på gång, även om jag kanske inte trodde att det skulle bli idag, säger Angelica.

Lugnet är viktigt

Att Kalinka är en oerhört känslig häst som inte är helt lätt att rida vet vi sedan innan. Hon blir lätt övertaggad och det gäller att rikta hennes energi rätt, har Angelica tidigare berättat.
– Första rundan började lite nervöst, men hon blev lugnare under rundan. I omhoppningen kände jag att hon hade ett lugn inombords och det är det som är så viktigt med henne.

Angelica upplever att hon har kommit närmare och närmare punkten där Kalinka bara fokuserar på henne istället för att bli orolig över saker runt omkring.
– Kapaciteten att hoppa vad som helst har hon, och hon vill vara försiktig. Det är just det här när hon blir övertaggad och hur jag kan kontrollera det som bara har blivit bättre och bättre.

Kapaciteten att hoppa vad som helst har hon, och hon vill vara försiktig.

Stor skillnad har också den egna fysiska träningen gjort. Sedan några år tränar Angelica, liksom många andra toppryttare inklusive maken Marlon Modolo Zanotelli, tillsammans med Diego Linares som är specialiserad på träning för ryttare.
– Ridning handlar mycket om detaljer och hur du kan inverka på hästen med din sits och reaktionsförmåga. För mig är träningen jätteviktig för att hitta rätt balans på hästen.

”Kan luta sig mot hackamoret”

Många undrar över bettet du använder på Kalinka?
– Det är egentligen två bett med ett vanligt tränsbett och sedan ett hackamore ovanpå det. De sitter inte ihop och det är egentligen inte så komplicerat.

Hon tycker om hackamoret för där kan hon ta lite stöd, vilket gör att bettet blir mindre skarpt.

– Kalinka är stark men samtidigt väldigt känslig i munnen – och med bara ett tränsbett upplever jag att det blir för skarpt. Hon tycker om hackamoret för där kan hon ta lite stöd, vilket gör att bettet blir mindre skarpt. Det gör också att jag får en jämnare kontakt med munnen, medan det med bara ett tränsbett kan bli ganska av och på. Jag kan alltså låta henne luta sig lite emot hackamoret, vilket gör att helheten blir mindre skarp.

Nästa helg är det världscupkval i franska Lyon, men då tävlar Angelica på Sentower Park med lite andra hästar. Veckan efter bär det däremot iväg till världscupkval igen, i italienska Verona.
– Jag satsar absolut på världscupen. Jag red finalen sist och rider den gärna igen, säger Angelica.

Det stora målet är att få rida OS i Paris 2024.
– Jag tror att Kalinka har all den kapacitet som krävs för att göra det. Hon behöver bara mer rutin och om hon känns i form vill jag gärna vara med när det är dags.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden