Sport
24 augusti 2017 21:18

Dubbelt guldläge för Sverige på EM

Peder Fredricson gjorde det igen! Tillsammans med H&M All In håller han i ledningen på EM och hjälpte det svenska laget upp i täten. Dubbelt guldläge för Sverige!

Dubbelt guldläge för Sverige på EM
Mot fortsatt EM-ledning. @RolandThunholm

Peder Fredricson och H&M All In är ostoppbara. Precis som i går kom de in på ett jublande Ullevi, levererade i världsklass över 1,60-hindren och var felfria inom tiden på Louis Konickx bana. Den sållade bort en hel del av agnarna från vetet, men den svenska OS-silverduon i toppform stod pall och tog sig igenom svårighet efter svårighet – utan att det ens såg särskilt svårt ut.

Det här betyder fortsatt ledning för Peder och ny ledning för laget.
– Det var en grym känsla att få gå av banan och ha tagit Sverige upp i ledning, säger Peder en stund efter att jublet lagt sig.

Malin lika felfri
Peder toppade upp det redan fina lagresultatet efter att de andra ryttarna hade levererat på den utslagsgivande banan: Malin i toppklass med felfritt, Henrik i bästa revanschstil med ett tidsfel och gårdagens felfria Douglas med ett nedslag på sista hindret.

Inför morgondagens lagfinal där de tio bästa nationerna gör upp är det alltså ledning för Sveriges starka lagekipage:
•Henrik von Eckermann med Mary Lou (Westf, sto, f -06, e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg Karl Schneider)
•Malin Baryard Johnsson med H&M Cue Channa (SWB, sto, f 2006, e Cardento-Robin Z, uppf Susanne Persson, äg Stuteri Arch)
•Douglas Lindelöw med Zacramento (SWB, val, f 2005, e Cardento-Cortus, uppf Björn Mattsson, äg B Håkansson Häst AB)
•Peder Fredricson med H&M All In (SBS, val, f 2006, e Kashmir van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch).

Här kan du läsa bit för bit vad som hände i klassen och vad svenskarna sa om sina ritter.


Nöjd ryttare pustar ut. Foto: Mikael Persson/MiP Media


Det här fick publiken att gå igång ordentligt. Foto: Roland Thunholm

Henrik Ankarcrona, förbundskapten, är förstås lika glad som resten av laget.
– Ja, uppenbarligen känns allt jättebra just nu. Alla ryttarna levererade fantastiskt bra i dag.

Att slappna av och vara nöjda är dock inte aktuellt. Tre andra lag är mindre än ett nedslag bakom.
– Vi fokuserar på en dag i taget. Det känns bra nu, men det viktigaste är att hästarna hoppade väl och är fit. Nu är vi två tredjedelar in i lagtävlingen – det kommer inte att bli lätt i morgon och de andra lagen kommer inte att ge bort något, säger Ankarcrona.

I kväll laddar gänget om. Precis som i går ska den svenska truppen umgås.
– Vi ska ut och käka i kväll igen, vi hänger ihop in i det sista. Det är härligt att bara veta att vi kan gå ut och göra historia tillsammans i morgon. Det är en fantastisk upplevelse bara det, säger Peder.

Omkastat bland lagen
Gårdagens tvåa Frankrike är nere på åttonde plats och gårdagens ledare Schweiz tappade slutligen greppet när ankarekipaget Steve Guerdat på SWB-stoet Bianca, sist ut för dagen, fick fem fel. Irland tog steget upp i tätligan som ny delad trea. Dagens klättring gjorde Belgien, som låg åtta i går. Fyra felfria rundor, varav tre räknas in, sköt upp dem till delad tredjeplats.

Lagställning inför finalen
1. Sverige 8,21
2. Schweiz 11,15
3. Irland och Belgien 12,11

Tätryttarna hack i häl
Gårdagens toppryttare visade sig vara fortsatt segersugna. Tysklands Marcus Ehning/Pret A Tout, Portugals Luciana Diniz/Fit For Fun samt Frankrikes Kevins Staut/Reveur de Hurtebise ligger just nu tvåa till fyra, hack i häl på Peder.

Alla svenska ryttare är med råge bland de 50 bästa som får hoppa vidare även individuellt i morgon.

Individuell ställning inför morgondagen
1. Peder Fredricson/H&M All In 0,00
2. Marcus Ehning/Pret A Tout 0,59
3. Luciana Diniz/Fit For Fun 0,67

16. Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa 5,05
21. Douglas Lindelöw/Zacramento 6,16
33. Henrik von Eckermann/May Lou 10,19

Komplett ställning lag
Komplett individuell ställning

Vad händer nu?
• I morgon hoppas ännu en 1,60, som är indivduellt kval och lagfinal. Klassen är öppen för de tio bäst placerade lagen och de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter onsdagen och torsdagen.

Fel i rundan läggs till felen som ryttarna har med sig sedan tidigare. Peder är den enda på noll fel. För lagen räknas de tre bästa resultaten i varje runda. Vid en eventuell omhoppning om medaljerna hoppar samtliga ryttare i laget.

• På söndag är det indivduell final över två 1,60-rundor. Runda A öppen för de 25 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna.

Runda B öppen för de 12 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna samt söndagens runda A. Eventuella fel läggs till de fel ryttarna har med sig från veckans alla klasser. Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av pallplatserna sker omhoppning om medaljerna.

Guldläge-kvartetten på EM-banan:

Foto: Roland Thunholm och Mikael Persson/MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden