Dressyr
17 september 2018 08:00

Dubbelvinnaren Jeanna inför finalen: ”Blir en tuff tävling”

Lyckad helgI går tog Jenna Högberg två segrar av två möjliga och red rakt in på finalplats i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour. Om en dryg månad ska ryttarna göra upp om den fina prispotten.

Dubbelvinnaren Jeanna inför finalen: ”Blir en tuff tävling”
Jeanna Högberg och Duendecillo P. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Jeanna Högberg var i storform hos Djursholms RK. Precis som Ridsport berättade i går blev det en andraplats och tre segrar, varav två segrar på lika många starter under söndagen.
– Det var såklart en fantastisk dag med fina hästar som verkligen gjorde sitt bästa, säger Jeanna.

Den första söndagssegern togs med hennes egen 7-åring JH’s Daenerys (sto e Danone-Don Cardinale, uppf Johannes Toennies, äg Jeanna Höberg Dressage) i Intermediarie I på 70,490 procent.

– Det var debut för henne. Några saker var lite otimade, men jag hade en jättefin känsla och det kändes inte alls svårt, säger Jeanna om ritten med Daenerys som även vann Prix St Georges i lördags på drygt 70 procent.

Till final

I GP-küren, som var sista kvalet i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour, var det dags för Duendecillo P (hingst f -04 e Don Romantic-Midt West Ibi Light, uppf/äg Anne Niemi) att klättra ett snäpp efter lördagens andraplats i Grand Prix. Seger på 72,492 procent blev resultatet.

– Jag har ju haft honom i sju–åtta år och vet ungefär hur han funkar – det är lite olika från gång till gång. I lördags var han lite spänd och okoncentrerad, men han blir bättre när han vänjer sig under meetingets gång. I küren var det från första stund en helt annan häst och det kändes mycket bättre.
– Särskilt galopprogrammet är jag extra nöjd med, det kändes stadigt och bra.

Innan Djursholmskvalet hade duon bara ridit ett tourkval. Två kval räknas in och med tillägg av den nya segerprocenten travade de rakt upp till en finalplats.

180322paulindafribergrt
Jeanna Högberg möter ett namnkunnigt startfält i finalen. Här syns Paulinda Friberg och Di Lapponia T som vann förra årets tour. Paulinda toppar kvallistan i år och är således solklar för ännu en final. Foto: Roland Thunholm

Stor pott

I kvalen finns 75 000 kronor i potten och i finalen 240 000 kronor, vilket enligt arrangören är den största prissumman någonsin i svensk dressyr. Jeanna är en av alla de ryttare som gillar tourens koncept.
– Absolut. Framförallt är det bra att det kommer in sådana prispengar när det kostar så mycket att ligga ute och tävla. Även hela teamet och upplägget kring tävlingen är bra, som att de har en egen kanal där alla kan se tävlingen.

Finalen går hos Linköpings Fältrittklubb den 28 oktober och efter gårdagens kval är 12 ryttare klara för att göra upp (se listan i tidigare artikel här). Vinnaren får 100 000 kronor och det blir stabila checkar även till de övriga högt placerade.
– Det är många bra ekipage som ställer upp i touren, vilket är jättekul. Finalen kommer att bli en tuff tävling – det kommer att bero på dagsform, säger Jeanna om matchen som väntar.

 

Länk till online-kanalen där bland annat gårdagens kür finns att se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden