Dressyr
6 december 2022 20:17

Dubble olympiske mästaren är död

InternationelltHan blev en legendar under sin livstid med bland annat två OS-guld och ett VM-guld på meritlistan. Nu är valacken som dominerade den internationella dressyrarenan under många år i början 2000-talet död.

Dubble olympiske mästaren är död
Anky van Grunsven och Salinero. Foto: Roland Thunholm

Det är Nederländernas Anky van Grunsven som berättar om förlusten av sin häst och tävlingskamrat Salinero (HANN val e Salieri-Lungau, uppfödare Horst Bünger) på sociala medier.

Ekipaget dominerade dressyren under flera år i början av 2000-talet och ansågs vara kürspecialister.

Den känslige och uttrycksfulle valacken gjorde tre OS (2004, 2008 och 2012) och tog medalj på samtliga, bland annat två individuella guld och ett individuellt silver. 2006 blev det ett individuellt VM-guld i Aachen. Det blev också flera segrar i världscupfinaler och mängder med EM-medaljer både i lag och individuellt under ekipagets långa internationella karriär som avslutades på London-OS 2012. 2013 gick valacken i pension.

Salinero blev 28 år gammal.

Här kan du se en video med Salineros guldkür vid OS i Aten 2004.

Se Anky van Grunsvens inlägg om Salineros död på Instagram nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden