Veterinärt
16 oktober 2014 15:50

Dvärggen ger missbildade ponnyer

Små söta miniatyrhästar, eller missformade och deformerade? Inom aveln för att få fram så små hästar som möjligt har även risken för dvärgväxt blivit större.

Dvärggen ger missbildade ponnyer

Miniatyrhästen Acer väcker uppseende på den film som visar hans liv. Många tycker att det är det sötaste de sett, andra blir upprörda över att den lilla hästen visar flera tecken på missbildning. Både bakben och mule är deformerade, på grund av att Acer har en form av dvärgväxt som kan förekomma bland miniatyrhästar.

Amerikanen John Eberth har nyligen publicerat en avhandling kring förekomsten av dvärgväxt hos miniatyrhästar. Han har hittat den kandidatgen som man vet kan ge dvärgväxt, ACAN, och ytterligare fyra mutationer som vardera är associerade med olika former av dvärgväxt, hos dessa mini-hästar.

Miniatyrhästar får inte överstiga 86,4 centimeter i mankhöjd och ska vara välproportionerliga. Rasen är resultatet av många års medveten korsning med olika raser för att få fram så små individer som möjligt. På köpet har man fått en risk för dvärgväxt, men det är inget som eftersträvas bland seriösa uppfödare, utan dessa vill ha sunda djur. Idealet är att minihästen ska vara en kopia av en stor häst, med samma proportioner.

En del avelsföreningar registrera inte miniatyrer med dvärgutseende och bilden nedan visar med önskvärd tydlighet varför man inte ska avla på djur som bär på genen.

Det är inte bara miniatyrhästar som bär på genen för dvärgväxt, den finns även hos Frieserhästar, en ras med hög inavelsgrad.

Dvärgväxt ska inte förväxlas med krumma föl, som kan förekomma bland shetlandsponnyer.

Bilden visar en ponny med dvärggen, ur avhandlingen Chondrodysplasia-like dwarfism in the miniature horse, skriven av John Eberth, Kentucky.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-