Ridhjälmstest13 av marknadens vanligaste hjälmar har genomgått Folksams nya hjälmtest. Fem fick goda betyg medan några hamnade i botten på listan. Där återfinns bland annat en av de dyraste hjälmarna som ingick i testet.
Dyraste hjälmen var den sämsta i Folksams hjälmtest

Varje vecka rapporteras minst en skada orsakad av hästar eller ridning till försäkringsbolaget Folksam, som ansvarar för Svenska Ridsportförbundets olycksfallsförsäkring.
− Av alla skador från ridning orsakas 79 procent av fallolyckor, och av alla huvudskador orsakas 89 procent av fall från häst, säger Helena Stigson, forskare vid Karolinska Institutet och ansvarig för Folksams arbete med idrottsskador och ridhjälmstest.
Nu har bolaget för tredje gången testat ridhjälmar, och denna gång ingick 13 av marknadens vanligaste hjälmar i testet. Hjälmar som testats tidigare var inte med.
Hjälmarna testas på ett mer krävande sätt än vad lagen begär, och utsätts bland annat för sneda islag, eftersom den typen är vanliga vid avfallningar.
Lagkravet är att hjälmar ska skydda från huvudskador i 40 procent av fallen. Testets dyraste hjälm, en GPA Speed Air, ger ett betydligt sämre skydd än så.
− Den innebär risk för hjärnkskning eller huvudskada i 90 procent av fallen, säger Helena Stigson.

Bäst i testet var en hjälm från Charles Owen, som kostar lite mer än hälften av vad den sämsta hjälmen kostar.
− Det visar att priset inte är avgörande, när de dyraste hamnar bland de sämre, och den dyraste till och med är den sämsta, säger Helena Stigson.
− Men vi konstaterar också i vårt test att samtliga tillverkare måse bli bättre på att tillverka säkrare hjälmar.
Samtliga hjälmar som fick utmärkelsen Bäst i test eller Bra val val är utrustade med rotationsskydd som minskar risken för hjärnskakning.
− Vi ser att konsumenttester likt det här har drivit på utvecklingen av ridhjälmars säkerhetsnivå, liksom att försäljningen av hjälmar påverkas av våra tester, säger Helena Stigson.

Hon påpekar också att det absolut viktigaste är att överhuvudtaget bära hjälm.
− 50 procent av alla huvudskador reduceras av hjälm. Vi vill därför arbeta med att få ut det budskapet, och dessutom jobba med goda förebilder som bär hjälmar som ger gott skydd.
Fortfarande gäller ett tillfälligt protokoll för godkännande av ridhjälmar, trots att ett förnyelsearbete har pågått i flera år. Helena Stigson hoppas att ett nytt europeiskt regelverk ska vara på plats nästa år.
− Men det kommer att dröja till 2024 innan vi kan få med ett krav på rotattionsskydd hos alla hjälmar, säger hon.
Läs mer om testet och resultaten här.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på