Sportnytt
24 september 2019 13:25

Efter allvarliga benbrottet – nu drömmer ekipaget om OS

Mot alla oddsBrasilianske ryttaren Yuri Mansurs topphäst Vitiki drabbades av ett benbrott i Aachen i fjol. Mot alla odds är hästen nu på både benen och banan. Förra veckan gjorde de comeback i en 120-klass och nu hägrar drömmen om en OS-start.

Efter allvarliga benbrottet – nu drömmer ekipaget om OS
Yuri Mansur och Vitiki gör en sensationell comeback efter att valacken drabbades av ett benbrott för bara 14 månader sedan. Foto: FEI/Thomas Reiner

Det var i under en omhoppning i Aachen som Vitiki föll och tvingades lämna tävlingsbanan i ambulans. Röngtenbilder visade att hästen fått en mycket allvarlig fraktur på ett av frambenens kotben och prognosen att hästen skulle bli återställd var allt annat än självklar.

Hyllar sin veterinär

Men förra veckan, 14 månader efter fallet, gjorde ekipaget comeback under tävlingar i St Tropez där de red två felfria 1,20-rundor.

I en artikel i Horse & Hound berättar Yuri Mansur att hästen känns bättre än någonsin tidigare. Han hyllar veterinären Jack Snyder, som var den som opererade Vitiki efter fallet.

– Först var prognosen att Vitiki skulle kunna gå efter operationen, men att det skulle bli svårt att komma tillbaka till sporten eftersom den här typen av skada normalt är mycket komplicerad, säger Yuri Mansur till Horse & Hound.

Skrittades länge

Den första månaden efter skadan fick Vitiki ha gips och i början av året kunde man börja leda valacken.  Allt såg ut att ha gått bra fram till den dagen Yuri Mansur sprang upp honom i trav.

Hästen var rejält halt och Mansur beskriver känslan som katastrofal.

Men efter ytterligare en tids skritt för hand, kunde ryttaren sitta upp. Vilket var nödvändigt, Vitiki blev alldeles för vild att leda, berättar Mansur.

Trots den dystra initiala prognosen har ryttaren aldrig tvivlat på att hästen faktiskt skulle bli frisk.

-Det som har varit roligt med den här hästen är att vi inte en enda sekund slutade att tro att han skulle återhämta sig helt. Det låter galet, men vi visste alltid att han skulle komma tillbaka till toppnivån, säger han i intervjun.

Tror på OS-start

Det första språnget togs så sent som i juni. Efter den smått sensationella comebacken i St Tropez har hoppet om en start på OS 2020 tänts.

-Jag vet att det kanske inte är realistiskt, men jag tror verkligen att det kan hända, säger Yuri Mansur i artikeln.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden