Hoppning
13 juli 2018 07:56
Ridsportplus

Efter tre felfria ritter – nu laddar Anna-Clara Pettersson för final

FalsterboHästarna behöver röra på sig, de ska vara trygga med det systemet som de arbetas i och det är viktigt att de åker hem med en bra känsla i kroppen. Anna-Clara Pettersson berättar hur hon förbereder sina unghästar inför de stundande unghästfinalerna.

Efter tre felfria ritter – nu laddar Anna-Clara Pettersson för final
Det viktigaste för Anna-Clara Pettersson är att Alonzo åker hem från Falsterbo med en bra känsla i kroppen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anna-Clara Pettersson har med sig två hästar till Strömsholm. 4-åriga Briljant (SWB sto e Bravour-Careful, uppf Anna Ulriksson Biederman) och 5-åriga Alonzo (SWB val e Arlando Z-Elmshorn, uppf Kristina & Maria Blad). Med Alonzo gjorde Anna-Clara två felfria kvalklasser under måndagen och tisdagen, och under torsdagen red hon en felfri warmup-klass med Briljant. Med tre felfria ritter i ryggen av tre möjliga laddar nu Anna-Clara för fredagens och lördagens finaler.

Uppladdningen så här tätt inpå finalerna består nu mest av att se till så hästarna äter och dricker ordentligt, och att de får röra på sig.
– Vi ser till så de får komma ut och äta gräs och hålla magen igång, det finns gräs i parken och det är ganska nöjda med att få gå där och beta, förklarar Anna-Clara.
– Vi försöker också byta miljö för dem så att de inte bara blir stående i boxen för det är de inte vana vid – de är vana med att gå i hagen nästan hela dagen.

Mycket mer än så tycker Anna-Clara inte att man kan göra som uppladdning.
– Det går inte att göra så mycket mer träning, utan det hästarna har lärt sig har de förhoppningsvis lärt sig innan de kommer hit.

Lyckligtvis har Anna-Clara med sig två hästar som hon beskriver som väldigt tillfreds med att vara på tävling.
– De både äter och dricker väldigt bra och tycker om miljön. De är mer nyfikna än stressade och det tycker jag är ett gott tecken.

Annaclarabriljantrt
Anna-Clara Pettersson och Briljant (SWB). Foto: Roland Thunholm

Att hästarna inte stressar upp sig är en viktig egenskap för blivande tävlingshästar, tycker Anna-Clara. Hon är noga att hålla sig till sitt träningssystem som de känner igen sig i, och hon ändrar inte på något för att de kommer till en tävling.
– En tävlingshäst måste gilla att vara på tävling för att orka gå flera dagar – i framtiden är det ju ofta den sista dagen som gäller för dem.

Utbildar både hopp- och dressyrhästar

Anna-Clara driver sin verksamhet ungefär en mil från Strömsholm där hon bor. Den bygger främst på inridning och utbildning av unghästar. Anna-Clara tar emot både hopp- och dressyrhästar även om hjärtat klappar mest för hoppning.
– Jag är intresserad av att grundutbilda hästar så att hästarna både mår bra, fungerar bra och blir atletiska. Att de byggs upp på ett bra sätt inför framtiden oavsett vad de ska göra.

Huvudmålet för Anna-Clara är egentligen mer att hästarna ska hålla för framtiden än att de ska prestera under unghäståren. Trots det målet har Anna-Clara ändå haft många fina framgångar. Med Alonzo vann hon Breeders-finalen förra året, och hon vid unghästtesterna har hennes hästar belönats med höga poäng. 4-årigen Briljant är kvalad till Breeders, likaså Batman (SWB hingst e Baltimore-Cortez, uppf Johanna Wall) som stått som segrare vid unghästtest både som 3- och 4-åring och som var en av årets bruksprovshingstar. Batman var även han kvalad till Falsterbo men fick stanna hemma.
– Han har vuxit väldigt mycket så han är stor och behöver tid på sig, det är inte allting som passar till alla hästar utan vi får vänta ut honom lite.
Batman är fortfarande kvar som hingst och det får han fortsätta vara.
– Han är väldigt behaglig att samarbeta med och är väldigt snäll i all hantering, säger Anna-Clara om Batman.

Anna-Clara har inte bara hästar i träning utan äger också en del av dem.
– De flesta hästarna äger jag tillsammans med någon annan, och vi gör en långsiktig planering med hästarna vi köper in och tittar på vilka hästar som kan ta sig långt i sporten.
Målet med delägarskapet är att kunna behålla hästarna lite längre. Batman är en av delägarhästarna – den andra halvan ägs av Ulvsta Horses AB. För att kunna ha lite längre mål med Alonzo har även han fått byta ägarkonstellation.
– Det är Glada Hästen AB som äger andra halvan, och det känns jätteroligt så jag kan tänka lite längre framåt.

Anna-Clara Pettersson och Alonzo
Anna-Clara Pettersson med Alonzo Foto: Jenny Schwieler Staaf

Matchar väl med Alonzo

Alonzo är en häst som Anna-Clara redan från början kände att han passade henne i både sin ridstil och sitt ridsätt.
– Det känns väldigt lyckosamt att ha hittat en häst som man känner att man matchar så väl med.
– Hittills har det gått bra, så jag hoppas vi kan fortsätta ihop ett tag.

5-årsfinalen går på fredag 13:00, medans 4-årsfinalen rids på lördag klockan 11:00.För Anna-Clara är det nytt att rida på Falsterbo på en 5-åring och rida mot klockan.
– Alonzo är förberedd för det och han är en häst som är både kvick i tanken och kvick i hoppningen, så det passar honom.
– Självklart har jag en förhoppning att det ska gå bra och jag är jätteglad över de två rundorna vi gjort hittills. Men framförallt hoppas jag att han går in på banan i morgon och känner sig trygg med uppgiften och tar med sig en bra känsla när vi åker härifrån.

5årsannaclaraalonzo
Anna-Clara och Alonzo har inlett Falsterbo med två felfria rundor – nu väntar final. Foto: Roland Thunholm

Startlista 5-årsfinal

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden