Avelsnyheter
21 april 20:47

Efter Yaninnes död – Yajamilas mor har nytt föl vid sin sida

Den sorgliga historien om lilla Comme Yaninne har fått ett lyckligt kapitel. Jardanta, även mor till OS-hästen Yajamila, har nu ett travarföl vid sin sida.

Efter Yaninnes död – Yajamilas mor har nytt föl vid sin sida
Jardanta och stofölet bekantar sig med varandra.

När Ridsport pratade med Karoline Goldberg i början av veckan var det ingen hejd på sorgen och tårarna. Nu är det ännu mer tårar, men några av dem är mer lyckliga.
– Visst är det sorgligt för jag blir påmind om vilken fin mamma Jardanta hade varit till Comme Yaninne, men det här är ändå fantastiskt. Alla föl ska få ha en mamma, säger Karoline om att se Jardanta och lilla Daisy, som hon just nu kallas, tillsammans.

Sov tillsammans
I går, några dagar efter att Comme Yaninnes korta tid på jorden tog slut, kom ett samtal från Karlstad. Karoline och Johanne Goldberg for till Värmland och hämtade fölet, vars mor dog i sviterna av den svåra fölningen. Karoline åkte i transporten hem med fölet och sov tätt intill i boxen hela natten.


Karoline och fölet tröstade varandra. Foto: Privat

– Det var som terapi. Två brustna hjärtan tillsammans i transporten, och det var värt det även om jag fortfarande mår illa, säger Karoline.
– Jardanta blev jätteglad och gnäggade direkt när vi kom in i stallet, men det var först som att hon inte kunde ta fölet till sig även om hon ville.

Lycklig Jardanta
I dag på eftermiddagen kom det magiska ögonblicket när det lilla travarstoet började dia. De var i ridhuset och Jardanta försökte visa, men fölet förstod inte riktigt. Karoline lockade med nappflaskan samtidigt som Johanne höll i juvret och plötsligt föll den viktiga polletten ner.
– Jardanta blev så lycklig. Den glädjesucken…  Hon står bara och njuter, säger Karoline.


Första måltiden med nya mamman. Foto: Privat

Travarstoet påminner lite om Jardanta med sin stjärn och det märks att Karoline redan tycker mycket om henne.
– Jag kan inget om trav, men hon har tydligen jättefin stam. Hon har så långa, fina ben och är jättegullig – jag kommer att satsa alla mina pengar på henne när hon börjar tävla, säger Karoline och skrattar.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar