Världen
22 juli 2015 15:57

EIA-fall i södra Tyskland

Ett stall i Landkreis Rosenheim i södra Bayern har drabbats av EIA, infektiös anemi. Tre hästar har avlivats och ytterligare två har visat sig vara infekterade.

Infektiös anemi eller smittsam blodbrist (swamp fever på engelska) är en fruktad sjukdom då det inte finns någon behandling. Infekterade hästar är smittbärare hela livet och därför avlivas i regel alla hästar som testar positivt för infektionen.

Smitta kan överföras genom stickade insekter som bromsar, förorenade injektionsnålar, kirurgiska instrument, blodprodukter samt tysta smittbärare som inte själva visar några symtom.

Smittkällan är i det aktuella fallet okänd.

Den drabbade tyska hästanläggningen är avspärrad inom en kilometers radie under tre månader. I slutet av isoleringsperioden kommer nya blodprov att tas, då alla hästar måste uppvisa negativt resultat för att spärren ska hävas.

EIA förekommer för närvarande inte i Sverige. Vid import från tredje land eller EU-länder där sjukdomen förekommer mer frekvent (Rumänien och Italien) rekommenderas särskild provtagning.

Läs mer om EIA

Källa: Pferde Revue 22 juli 2015

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden