Sverige
11 februari 2020 15:44

Ekipage fastnade i kvicksand på strand

Lömsk sandNär Sara Lindwall travade längs stranden i Skateholm utanför Trelleborg försvann plötsligt marken under hennes häst. "Hon bara sjönk igenom kvicksanden, hon stod med sand en meter upp", berättar ryttaren för Kvällsposten.

Ekipage fastnade i kvicksand på strand
Kommunen har nu spärrat av det aktuella strandområdet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Sara Lindwall hade tillsammans med sin man lastat 19-åriga stoet Wilma och kört till stranden i Skateholm. Hon satt upp och travade iväg längs stranden, medan hennes man joggade bredvid.
– Plötsligt kändes det som att hästen halkade till i sanden. Ögonblicket senare satt hon helt fast, berättar Sara Lindwall för Kvällsposten.

Wilma fortsatte sjunka i kvicksanden med alla fyra benen, till slut var även stigbyglarna under sanden.
– Jag satt också fast med båda fötterna och kunde inte heller komma loss, säger Sara, som till slut kunde rulla av hästen.
– Wilma fick panik och sjönk mer och mer. Min man ringde 112 och jag försökte lugna hästen. Hon försökte sparka sig upp, på fjärde försöket lyckades det. Efteråt stod både hon och jag och skakade, säger Sara till tidningen.

Inga synliga skador

Efter att Wilma kommit loss leddes hon tillbaka till transporten och kördes hem till stallet igen. Hon verkar ha klarat händelsen utan synliga skador.

Händelsen inträffade i närheten av Skateholmsåns utlopp, och personal på kommunen säger att det finns flera anledningar till kvicksanden – sanden på platsen är finkornig och vattnet kommer från flera håll: havet, en närliggande å och det stigande grundvattnet, efter den senaste tidens regn.

Mark Huisman, parkchef i Trelleborgs kommun, berättar för Kvällsposten att man nu har satt upp skyltar för att varna för kvicksanden i området.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden