Hoppning
12 augusti 2022 18:41
Ridsportplus

Ekipagen med guldvittring inför SM-finalerna

SM i hoppningFem ekipage i children har extra stor medaljchans när de första SM-finalerna avgörs på Sundbyholm i morgon lördag. Bland juniorerna är det fyra ekipage som ligger väldigt bra till, och när det gäller young riders är det tre ekipage som har ett försprång.

Ekipagen med guldvittring inför SM-finalerna
Ebba Danielsson och Chopard har ett försprång inför finalen i SM för young riders. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SM för children lockade ett stort startfält med 41 ekipage. I lördagens SM-final återstår 20, och fem av dessa har varit felfria så här långt. Det var till och med sju dubbelnollor, eftersom två ryttare gjorde felfria rundor med båda hästarna de startade med, och dessa har nu fått välja häst i finalen.

Lilly Smith Hubertus-5790
Lilly Smith och Hubertus blev svensk mästare i inverkan för childrenryttare och ligger bra till inför childrensfinalen med Hubertus. Foto: Pernilla Hägg
Alma Blommesköld Celine Bg-5702
Alma Blommesköld hade två möjliga hästar till childrenfinalen och valde Celine BG. Foto: Pernilla Hägg

Det innebär att Alma Blommesköld från Jump Club, en av de felfria, väljer Celine BG, medan Lilly Smith, Österlens Ridklubb, också med två hästar som nollade, startar Hubertus i finalen. Lilly har också fördelen av att starta allra sist i startfältet.

De övriga som hållit nollan hittills är Alicia Svensson, Strömsholms Ridsportförening, och Luxor, Carl-Hugo Westergren, Södertälje Ridklubb, med Dagada des Grevis, samt Wilma Linell, Dagstorpsortens RF, Lowhill I No Dat.

Childrenryttarnas final går i 1,25 bed A. Om två eller flera ekipage efter samtliga omgångar har lika minsta antal fel sker en omhoppning om medaljer, och med tanke på de tidigare resultaten ser det mycket troligt ut.

Fyra juniorer med bra chans

Nästa SM-final är juniorernas. De är 22 i startfältet och hoppar en 1,40-bana, designad av Peter Lundström. Inför finalen finns det fyra ekipage som kommer in med felfria resultat.

Dessa är Izabelle Stolth, Åby Ridklubb, Hero, Lilly Landgren, Kalmar Hästsportklubb, Cipressa vd Esberg Z, Emil Jönsson med Be Special och Beata Hermelin, Obsession Night, båda Flyinge Hästsportklubb, samt Liam Nilsson, Skyrup Country Club Ryttarförening, och Zäta C. Det luktar alltså omhoppning om medaljer även här.

Izabelle Stolth Hero-4260
Izabelle Stolth och Hero har två felfria rundor inför juniorernas final. Foto: Pernilla Hägg
Beata Hermelin Obsession Night-4526
Beata Hermelin och Obsession Night har goda chanser inför finalen i JSM. Foto: Pernilla Hägg

När det gäller young riders räknas deras resultat på samma sätt som för seniorerna, vilket innebär att de fick olika poäng med sig redan efter första dagens hoppning med bedömning C. Den vanns av Ebba Danielsson, Strömsholms Ridsportförening, och Chopard 19, och ekipaget höll nollan även i andra omgången. Därmed har ekipaget noll felpoäng inför finalen.

Philip Svitzer Alida Nike-9674
Philip Svitzer och Alida Nike ligger bra till i young rider-SM. Foto: Pernilla Hägg

Hack i häl ligger Philip Svitzer, Helsingborgs Fältrittklubb och Alida Nike, också felfri efter två omgångar men med lite sämre tid än Ebba i första omgången, och därmed 3.7 fel i resultatet.

Trea ligger Linus Herzig, Hagens Ridsportförening, och Greyson PH, med 4.93 fel.
Om dessa tre håller nollan även i finalen är medaljstriden redan klar. Om inte, ja, då kan mycket hända, och då kan fler än dessa tre blanda sig in i leken.

Närmast att ha medaljchans efter dessa tre är Alice Borglund, Skånsta Ryttare och Claire II med 5.18 fel.

Dagen startar med alkotest

Lördagens första SM-final, för children, börjar kl 09. Därefter följer juniorerna och young riders. Ryttarna som startar finaler för juniorer och young riders ska före start dessutom genomföra ett alkoholtest.

På söndagen är det dags för seniorernas final, åtföljt av finalerna för ponnyerna.
Startlistor SM i hoppning
SM-reglerna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden