Avelsnyheter
8 november 2017 11:14

Eklunda Stuteris hingst godkänd i KWPN

Ny stjärnaFamiljen Zeiloth har ett mångårigt samarbete med holländska Team Nijhof. Nu har deras samägda Codex-One son Cantona TN godkänts i KWPN:s flerdagarsprov. Se film när han hoppas uppsuttet.

Eklunda Stuteris hingst godkänd i KWPN
Stuteri Eklunda har ett bra år med sina KWPN-hingstar. Först ut Ike som bruksprovsvinnare och sedan nu Cantona TN godkänd i KWPN med finfina betyg. Foto: Kim C Lundin

Det holländska avelsförbundet KWPN arrangerar flerdagarsprov för hingstar vår och höst. De 3-åriga hingstarna provas 70-dagar på våren och 50-dagar på hösten, när de förväntas vara mer ridna. De hingstar som tas ut av KWPN:s avelsvärderingsnämnd till den så kallade tredje besiktningen och där accepteras får göra flerdagarsprov. När det provet utförs, när hingsten är fyra år, är provet som regel bara 21 dagar långt.

Den 7:e november avslutades årets 21-dagarsprov, de 3-åriga hingstarna testas i lite mer än en vecka till. Två hingstar höll måttet och accepterades in i KWPN:s samling av godkända hingstar. Albert Zoers hingst efter Etoulon-Coromino döpt till It’s Otto godkändes med fina 84,5 poäng.

Eklunda Stuteris samägda hingst Cantona TN from Ridsport on Vimeo. Film från Lena Zeiloth.

Det gjorde även stilige Cantona TN (KWPN f -13 e Codex One-Caretano, uppf Martien van de Bruggen) 1,66 m hög, som samägs av Eklunda Stuteri och holländska Team Nijhof. Han fick också 84,5 poäng, med en 9:a för ridbarhet och 8,5 för galopp, reflexer, inställning och lämplighet som hopphäst. Nämndens ordförande Cor Leuffen sa till holländska Horses.nl att Cantona TN imponerat på dem med sin arbetsvilja och fina ridbarhet, mödernet har många fina prestationer och Codex One levererar själv på högsta nivå i sporten. Cantona TN var redan godkänd av Zangersheide men flerdagarsprov med så fina siffror hos KWPN smäller högre i hela Europa.  Stammässigt är han linjeavlad, med en inavelskoefficient på 4,33, något som har mycket liten betydelse, i tredje led på Holsteinstoet Bravo. Hon är mamma till både Contendro I och Caretano samt helsyster till hingsten Conteur, och nu farfars mor och morfars mor till Cantona TN.

Cantona Tn
Spännande Codex One-sonen Cantona TN är godkänd hos KWPN med fina betyg i sitt 21-dagarsprov. Här en bild från KWPN Stallion show 2016. Foto: Kim C Lundin

Lena Zeiloth, Eklunda stuteri, är otroligt glad över resultatet.
– Vi köpte honom tillsammans med Nijhof i slutet av sommaren,  vi har gemensamt letat efter en värdig ersättare till Latour, segerhingsten i BWP, som vi ägde ihop och så tragiskt miste förra våren, berättar hon.
– Cantona var egentligen inte till salu men efter lite övertalning från Henk Nijhof och en hel del euro gav ägarna med sig. Vi tror mycket på honom i avel eftersom han har en mycket intressant och användbar stam, superfin typ och ädelhet och framförallt hoppar han modernt och lätt med
fantastisk balas och överblick.
– Hans första ston seminerades sent i höstas efter godkännandet i Zangersheide och han har 100 procents  dräktighet. Han kommer att stå kvar på Nijhof nästa säsong och självklart ska han gå KWPN:s hingsttävling med deras duktiga beridare Zoi Snells.

Som godkänd i KWPN:s gedigna system är Cantona TN tillgänglig för svenska uppfödare på ett-sto-licens, om Eklunda väljer att inte ta hit honom för visning.

Lena_zeiloth
Lena Zeiloth på KWPN Stallion Show 2016, alltid med blicken på fina hingstar. Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden