Sverige
19 december 2023 09:44
Ridsportplus

Elitryttare förbjuds driva tillståndspliktig verksamhet

DjurskyddEn tidigare landslagsryttare och mästerskapsmedaljör förbjuds nu av länsstyrelsen att bedriva tillståndspliktig verksamhet med hästar. Detta efter att hen vid två tillfällen inte har sett till att korrekta tillstånd för träning, tävling och försäljning av hästar fanns. Förbudet är förenat med vite om ryttaren bryter mot det.

Elitryttare förbjuds driva tillståndspliktig verksamhet
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/fotokostic

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är en länsstyrelse i södra delarna av Sverige som har beslutat om förbudet. Det handlar om en ryttare som tidigare har varit landslagsryttare på olika nivåer i flera år och representerat Sverige både på internationella tävlingar och mästerskap.

  Bakgrunden är lång och lite snårig och började för några år sedan då ryttaren fick förbud att bedriva tillståndspliktig verksamhet med djur. Kort efter att ryttaren delgavs beslutet skickades en ansökan in till länsstyrelsen och ryttaren fick sitt tillstånd att bedriva verksamhet gällande hållande, försäljning, förvaring och utfodring av hästar.

  Några månader senare skickade ryttaren in en ny ansökan som gällde utökning av verksamheten samt flytt till en annan fastighet. Även denna ansökan godkändes av aktuell länsstyrelse och tillståndet gavs. Även när ryttaren bytte bolagsform för sin verksamhet året efter godkändes detta, med det nya bolaget som ansvarigt för verksamheten.

  Flyttade igen

  Verksamheten flyttades ännu en gång och länsstyrelsen kontaktades av ryttaren som uppgav att hen hade missat att ansöka om nytt tillstånd innan flytten. Ryttaren uppmanades att komma in med en ny ansökan snarast. När detta dröjde över två månader skickade länsstyrelsen en underrättelse till ryttaren om att myndigheten övervägde att besluta om att förbjuda ryttaren, som har tävlat en hel del internationellt under året, att bedriva tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd.

  Kort därefter lämnade ryttaren in ansökan om verksamhet med djur till länsstyrelsen som dock avslog ansökan i slutet av november. I samband med avslaget kom också förbudet som är förenat med vite. Om ryttaren fortsätter att bedriva yrkesmässig verksamhet med försäljning av hästar eller i större omfattning hålla samt förvara eller utfodra hästar kommer hen att få betala ett vite om 5 000 kronor per häst och kontrolltillfälle. När det gäller eventuellt sålda hästar är vitesbeloppet 80 000 kronor per häst och kontrolltillfälle.

  Ryttaren har tre månader på sig att efterleva förbudet innan viteskraven kommer.

  Haft kännedom om regelverket

  Ryttaren har uppgett att hen till en början trodde att ägaren till den nya fastigheten hen flyttade sin verksamhet till hade de tillstånd som krävs. Länsstyrelsen menar i sitt beslut om förbud att ryttaren och hens företag har haft god kännedom om regelverket kring tillståndspliktig verksamhet, bland annat på grund av det tidigare förbudet, och godtar inte denna förklaring. När det gäller vitesbeloppens storlek grundas det på att länsstyrelsen antar att ryttaren gör en vinst på sin verksamheten och därmed har ett ekonomiskt incitament för att bryta mot tillståndsplikten.

  Beslutet om förbudet kan överklagas, men ska verkställas inom tre månader även om överklagandet tar längre tid än så.

  Gränsen för yrkesmässig och därmed tillståndspliktig verksamhet går bland annat vid hållande av tio eller fler hästar som är äldre än 24 månader, uppfödning av fyra eller fler hästar per år, försäljning av fyra eller fler hästar från egen uppfödning per år och uppstallning/utfodring av fyra eller fler hästar.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden