Ponny
9 maj 2017 20:57

Ellen – sjätte syskonet Hammarström på elitnivå

I helgen tog 9-åriga Ellen Hammarström sin första GP-seger på B-ponnyn Tullohea Minnie. Med det är hon den sjätte medlemmen ur den framgångsrika syskonskaran som rider på elitnivå.

Ellen – sjätte syskonet Hammarström på elitnivå
9-åriga Ellen Hammarström har tagit sin första GP-seger. Nu siktar hon mot att så småningom rida VM. Arkivbild: Privat

Ellen Hammarström är nyss fyllda nio år, och i Sverige innebär det att hon ännu inte starta i högre klass än LA. I Danmark gäller andra regler, och därmed kan man som yngre ryttare då starta i högre klasser vid Baltic Cup.

Med B-ponnyn Tullohea Minnie (sto f-05 imp Irland) tog hon under helgen sin första GP-seger över hinder på 1,00 vilket motsvarar Msv B – det högsta man får hoppa med en B-ponny. Ellen har ridit en Msv B tidigare, det var vid Baltic Cup i Helsingborg där hon också fick starta på den nivån trots sin låga ålder.

Ellen berättar för Ridsport att hon tycker det är kul att tävla, speciellt de högre klasserna.
– Det är så härligt att flyga över med hästen, säger Ellen.
– Man får lära sig mycket, balans och så, inte bara rida på, säger hon men tillägger att det kan vara bra ibland det också.

Nu hoppas Ellen kunna starta lite fler högre klasser framöver.
– Det här året ska jag rida högre klasser i olika länder om jag får.
Nästa år fyller hon tio och får starta i högre klasser även i Sverige. Men Ellens mål stoppar inte där.
– Jag vill rida EM och VM, säger Ellen.

Ellen är nummer sju i en skara på tio syskon Hammarström. Fem av hennes större syskon har alla tillhört sverigeliten i sin respektive gren och kategori, och de har till dagens datum tagit hem inte mindre än 27 SM-, NM- och EM-medaljer.

Har du koll på alla Hammarströmmare innan Ellen?


Lag-SM 2012 vanns av Högbo RK som bara bestod av Hammarströmmare: Amanda, Mathilda, Selma och Klara. Foto: Roland Thunholm.

Amanda och Mathilda är tillsammans med trillingbrodern Lukas de äldsta barnen i familjen (Lukas hästintresse har inte varit så stort, men han har å andra sidan vunnit sju SM-guld i judo). Amanda har i hoppning flera medaljer från lag-SM, och Mathilda har förutom ett lag-guld i hoppning även SM-, NM- och EM-medaljer i fälttävlan. Idag är trillingarna 21 år gamla och har inga egna hästar. Både Amanda och Mathilda pluggar till civilekonomer, och Amanda läser för tillfället en termin i Australien. Hästar sysslar de lite med i alla fall då de bland annat håller ridläger på somrarna.

Selma och Klara är nästa syskongäng. Tvillingarna har nu hunnit bli 17 år gamla och har båda en lång rad meriter och massor med mästerskapsmedaljer både i hoppning och fälttävlan upp till EM-nivå. I dag går de första året på gymnasiet där de pluggar ekonomi. Selma rider bara fälttävlan och gör i år en EM-satsning, medan Klara satsar helt på hoppning.

Ingemar Hammarström och Ocean des As vid EM förra året.

Ingemar är nummer sex i syskonskaran och den femte elitryttaren i familjen. Han är 14 år gammal och regerande svensk- och nordisk mästare på D-ponny. Han går i sjuan, och pendlar mellan hemmet i Sverige och hästarna i Tyskland.

Det finns fortfarande tillväxt i familjen. Ellen har två småsyskon i 5-årige Adam och 1-åriga Annabel. Barnens mamma Anna Hammarström berättar att det finns ett litet ridintresse hos Adam, och att han rider några gånger i veckan på Munsboro Swap Shop (sto f-97 imp Irland). ”Swoppan” har idag hunnit bli 20 år gammal, och har tagit fem av Hammarströms-barnen till SM. Kanske hinner det bli några till?

I syskonskaran finns även 12-årige Julian som inte rider.

Syskonens främsta meriter:

• Amanda Hammarström 21 år, två lag-SM guld hoppning ponny, lag-SM silver hoppning ponny.
• Mathilda Hammarström 21 år, lag-SM guld hoppning ponny, lag-NM brons fälttävlan, EM-placering fälttävlan 2014, årets ryttare i fälttävlan 2014, SM-silver individuellt 2014.
• Selma Hammarström 17 år, årets ryttare i fälttävlan 2013, 2014, 2015, två lag-SM-guld i hoppning, lag-SM-silver hoppning, individuellt NM-silver 2014, NM-lagguld 2014, bästa skandinav och placerad vid EM 2014, bästa skandinav och individuell 7:a på EM 2015, lag-brons EM 2015, individuellt SM-guld 2016, i EM-truppen 2016.
• Klara Hammarström 17 år, lag-SM guld i hoppning 2012 och 2014, lag-SM silver 2013, individuell svensk mästare 2013, NM-guld i lag hoppning häst 2014, NM-lag-guld ponny fälttävlan 2014, näst bästa skandinav på ponny-EM i fälttävlan 2014 (efter sin tvillingsyster), EM-lagbrons 2015.
• Ingemar Hammarström 14 år, lag-SM guld 2014, lag-SM-silver 2013, Svensk mästare i inverkansridning 2014, segrare i Europas största ponnytävling i hoppning i Wierden 2016, bäste skandinav i Hagen 2016. Individuell segrare i Nordiska Mästerskapen i hoppning 2016, lag-brons i samma NM 2016, EM-silver 2016. I skrivande stund Sveriges högst rankade ponnyryttare, individuell svensk mästare på D-ponny 2016 och individuell silvermedaljör på C-ponny 2016. 

Här en liten film med Ellen från Baltic Cup i Danmark:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden