Ponny
5 april 2018 14:57

Elliot gör dressyrresa i rekordfart

Snabb resaDet mesta går snabbt för dressyrryttaren Elliot Nilson, 14. För bara 2,5 år sedan började han rida och nu har han kvalat till SM med Dogge Doggelito på första försöket i den nationella debuten.

Elliot gör dressyrresa i rekordfart
Elliot Nilsson och Dgge Doggelito har just börjat sin karriär på tävlingsbanorna. Foto: Privat/Elin Aspnäs

Elliot Nilsson och D-ponnyn Dogge Doggelito (val, f 2007, e Verdi-Scherasmin, uppf Hallsta Ridklubb, äg Louise Gligel) har bara varit ett ekipage i några månader, men det går redan spikrakt uppåt för duon.

I januari vann de båda klasserna vid sin första tävling och kvalade till nationellt. När det så var dags för den nationella debuten hos Hästhagen under påskhelgen blev det åter en fullträff: Seger i lagprogrammet och en tredjeplats i mästerskapsprogrammet på procent som räckte till SM-kval på första försöket.
– Det känns jättekul och jag är så stolt över Dogge. Att vi SM-kvalade direkt är en rolig bonus, säger Elliot.

Snabb resa

14-åringen har gjort en dressyrresa i rekordfart.  Han började rida för bara 2,5 år sedan och fick då sin första allroundponny, som numera är såld. Efter en tid kom nu 8-åriga Lundi (sto, f 2010, e Hesselteichs Golden Dream-Dressman, uppf  Elisabeth Limbecker, äg Josefina Nilsson) till familjen och ekipaget har hunnit göra knappt ett dussin starter tillsammans. I slutet av förra året fick Elliot ta över Dogge, som gick SM med sin förra ryttare Alma Müller.

Elliotnilssonlundiprivat2
Lundi är ett framtidshopp i stallet. Foto: Privat

– Jag har lärt mig mycket av alla tre ponnyerna. Även om Dogge är en läromästare krävs det att vi är ett team för att göra allt ännu bättre, säger Elliot.
– Vi har lärt känna varandra väldigt bra och han är så stabil och fin. Jag är så glad över att jag får låna Dogge och jag har fin kontakt med hans ägare, som jag pratar ofta med.

Gillar dressyrvärlden

Elliot är en målmedveten ung ryttare. Han konstaterar att det krävs mycket arbete för att nå framgångar och att hästarna upptar det mesta av fritiden. Elliot berättar vidare att han verkligen brinner för dressyren och gläds åt allt han får vara med om tack vare sporten.
– Allt är så roligt: Att vara med hästarna, få fram det bästa av dem på banan, träffa andra som rider och få nya vänner, säger Elliot och berättar att han får mycket gratulationer och hejarop på sociala medier.

I en tävling förrförra året vann Elliot en träning för Carl Hedin och det gav en riktig skjuts i dressyrsatsningen. Carl i sin tur introducerade Elliot för Elin Aspnäs, som blev hemmatränaren i Skåne. Numera tränar Elliot för de båda dressyrprofilerna.
– Med Carl blir det träningsläger och för Elin rider jag två gånger i veckan med båda ponnyerna.

Utöver Dogge kommer Elliot även att tävla vidare med Lundi, som är igång igen efter en skada. Elliot hoppas att Lundi också ska gå SM så småningom, men i år står hoppet främst till Dogge.
– Målet är att nå A-finalen. Nu blir det några fler tävlingar innan SM och förstås mycket träning för att det ska bli så bra som möjligt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden