Sport
11 augusti 2015 23:44
Ridsportplus

EM-drömmen blev en mardröm

För hoppryttaren Klara Mattsson krossades drömmen om ponny-EM just innan mästerskapet började. ńndå stannade hon kvar hos sina lagkamrater, samtidigt som hennes Starfield Cuchullain åkte utomlands till sin nya ägare.

EM-drömmen blev en mardröm
Klara Mattsson valde att stanna på EM och beröms av Jens Fredricson för sin tappra inställning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Svenska hopptruppens Klara Mattsson och irländaren Starfield Cuchullain (valack f -99) blev ponny-EM:s första stora snackis. Ryktet spred sig som en löpeld: Starfield Cuchullain klarade inte kontrollmätningen.
  – Det var en mardröm. Jag hade kämpat för att bli uttagen till EM och nu krossades drömmen, säger Klara Mattsson till Ridsport.

  Det framgångsrika Nääs RF-ekipaget var i toppform inför EM och hade tävlat internationellt under sommaren. Bara några veckor före EM hade samma mätmän som i Malmö godkänt Starfield Cuchullain vid en tävling och då var han under det internationella reglementets tillåtna 150 centimeter med skor. När det väl var dags för det efterlängtade EM-äventyret på hemmaplan kom det stora nederlaget i ett blåsigt tält. Det gick undan när mästerskapets alla ponnyer skulle mätas.
  – Min ponny blev spänd i tältet och i efterhand är jag irriterad på att vi inte var mer bestämda med att han skulle få tid att lugna ner sig innan de mätte, säger Klara.
  En stökig tältmiljö kan stressa upp den mest rutinerade tävlingshäst och då hjälpte det inte att ryttarinnan hade träningsmätt sin ponny dagligen innan EM för att han skulle vänja sig.
  – Vi vet ju att han är stor och därför hade jag förberett honom så bra det bara gick inför mätningen.

  När det negativa beskedet kom gjorde det svenska teamet med landslagsledare Jens Fredricson i spetsen allt de kunde för att få till en ommätning. Mästerskapets Appeal Committee avslog protesten och Svenska Ridsportförbundets diskussioner med Internationella Ridsportförbundet var lönlösa – den första och enda mätningen stod fast.

  Det svenska ponnylaget tappade ett starkt kort, men förlorade inte sin vän. Trots att hennes egen dröm var krossad visade Klara laganda på högsta nivå. Hon var med laget från marken under hela EM och var snabbast framme vid utsläppet när de blågula ryttarna lämnade banan.
  – Jag är så imponerad av Klara. Hon hejade på, var så positiv och bidrog i allra högsta grad till lagets insatser, säger Jens Fredricson.

  Medan Klara stannande på EM reste Starfield Cuchullain vidare. Redan innan EM var det bestämt att han skulle säljas. När mästerskapet ställdes in för ekipaget for ponnyn iväg några dagar tidigare än planerat till de nya utländska ägarna, som är informerade om mätningen.
  – EM skulle ha blivit vår sista stora tävling. Nu blev det istället ännu mer tårar när han åkte, säger Klara.
  Snart tar hon nya tag på tävlingsbanan och då kan inga kontrollmätningar sätta stopp.
  – Jag har två ponnyer kvar att sälja och sedan är det stor häst som gäller, säger Klara.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden