Sport
23 augusti 2017 08:45

Första EM-hoppningen bit för bit

(Uppdaterad 13.15) Första klassen i EM-hoppningen är klar. Här finns höjdpunkterna bit för bit.

Första EM-hoppningen bit för bit
Douglas Lindelöw och Zacramento. @RolandThunholm

UPPDATERAT: LÄS MER OM PEDERS SEGER OCH RESULTATEN I RIDSPORTS ARTIKEL HÄR
UPPDATERAT: LÄS MER OM LAGETS BRONSPLATS JUST NU

13.15 Visst blev det svensk EM-ledning genom Peder och All In, seger i klassen! Information om lagresultaten kommer.

12.40 Peder Fredricson och H&M All In levererade med dunder och brak. Felfritt och dagens hittills snabbaste tid – nytt ledarekipage!

11.50 Tiderna kapas allt eftersom. Ny ledare i klassen när tre fjärdedelar är klara är Marcus Ehning med Pret A Tout.
– Det var en superrunda och jag har ingenting att klaga på… Jag är glad att jag har en snabb häst och han kändes perfekt, säger Ehning.

Kevin Staut ligger tvåa, Martin Fuchs trea och Douglas Lindelöw fyra.

Bland lagen som sticker ut finns Belgien, Frankrike och Spanien med tre ryttare var på topp-20 av de 60 som har ridit. I slutänden räknas de tre främsta resultaten, så än kan mycket hända.

11.20 Där kom den! Äntligen en fullträff för Sverige med felfritt och snabbt av Douglas Lindelöw och Zacramento, som brjerade och visade hur det ska ut. 80,02 sekunder utan tillägg ger en andraplats i nuläget.

En nöjd Douglas konstaterar att det är skönt att vara igång, särskilt med en sådan inledning.
– Jag hade en bra plan som jag höll och det är skönt att hästen känns så bra.
– Det har hänt mycket i klassen. Jag har sett en del av det och tog med mig några svårigheter, som sista linjen, säger han vidare om planen.

11.00 Halva startfältet har ridit. Leder gör Kevin Staut, Frankrike, Reveur de Hurtebise.
– Jag är jättenöjd med min runda. Jag är också glad och stolt över att rida honom – han är 16 år och presterar fortfarande så bra.

Cian O’Connor, Irland, var snabbare med sin Good Luck, men fick ett nedslag och fyra tilläggssekunder. Likväl en andraplats för ekipaget.  Malin ligger på plats 15 och Henrik på plats 28.

Frankrike och Spanien är de två lagen som har två ryttare på topp-10 i halvtid.


10.40 Det är en glad Malin Baryard Johnsson som kommer till den mixade zonen efter sin runda. Hon konstaterar att hon gärna hade legat ännu bättre till, men att hon är nöjd.
– Cue Channa var fantastisk och vi hade en bra rytm. Jag är nöjd med rundan och red enligt plan, säger Malin som förstås dock helst hade varit utan nedslaget.
– Jag red enligt plan och red in som jag ville, men det gick inte som jag ville. Det är en visuell svårighet där tror jag, säger Malin om kombinationen intill läktaren.

Hur påverkade Henriks resultat?
– Man vet ju att det inte finns något utrymme för större missar, men mest är det förstås tråkigt för Henrik att det blev så.

10.20 Ny ledare i klassen. Franska Kevin Staut, nämnd som en av favoriterna, var med Malins tidigare partner ”Räven”  första ekipage under 80 sekunder när 33 ekipage har gjort sitt på banan.

10.10 Malin Baryard Johnsson och H&M Cue Channa ser ut att ha hittat EM-formen. De visade upp rakt igenom strålande hoppning. På näst sista språnget, oxern ut ur tvåkombinationen, fick bakbenen dock med sig en bom.

Dagens hittills snabbaste tid slog tjejerna till med och landade på 85,80 efter sina fyra tilläggssekunder. Plats åtta just nu av 28 klara ryttare.

9.45  Efter 20 ryttare ligger Henrik på plats 14. Snabbast hittills är spanska Gerardo Menendez Mieres med Cassino DC på 82,35 sekunder.

Harrie Smolders, Holland, fick också en prima start och låg trea vid 20 yttare klara.
– Don är väldigt bra form. Han kändes väldigt ”fresh” där inne på banan. Han var lite överraskad i kombinationen, men det kommer inte att hända igen.

9.35 Det är en samlad svensk ryttare som möter pressen strax efter sin första EM-runda. ”Tom” beskriver han känslan.
– Nu får jag hoppas på mina kollegor i dag och att jag kan ge tillbaka de två andra dagarna, säger Henrik von Ekermann.

Vattnet, som fler har visat sig ha problem på, är enligt ryttaren mörkare än vanligt vatten och han påpekar att det är en del hästar som hoppar sämre än vanligt på det. Ett rejält tramp blev det.
– Därefter försvann hela harmonin. Jag försökte rida så fort jag kunde och jag fick henne inte klar mot kombinationen. Det blev ett missförstånd, säger Henrik.
Hur påverkar det här Mary Lou?
– Jag hoppas att det inte påverkar henne och vi måste ju hoppa vattnet i morgon igen.

9.00 Det blev en tuff start på EM  för det svenska laget och för Henrik von Eckermann. Henrik och Mary Lou, som gör sitt första mästerskap, fick efter ett tramp i vattnet där Mary Lou inte räckte över och en vägran på räcket in i tvåkombinationen vid läktaren.  Det betydde åtta tilläggssekunder och totalt landade de på 94,07 sekunder.

För laget räknas de tre bästa resultaten och därmed kan Malin, Douglas och Peder fortfarande säkra ett bra lagresultat.

8.45 I EM:s första hoppning står 81 ryttare på startlinjen, redo att ge sig i kast med 1,50-banan byggd av holländska Louis Knockx med Peter Lundström som assisterande banbyggare. 13 hinder och 16 språng väntar på Ullevi i Göteborg, som bjuder på sol och klarblå himel.

Start- och resultatlistor

Det här gäller
Dagens 1,50-hoppning är både individuellt kval och lagklass. Varje nedslag blir fyra sekunders tidstillägg.

Ekipagets tid räknas sedan om till fel. Ekipaget med dagens snabbaste tid får noll fel och därefter får ekipagen fel i en stigande skala enligt en beräkningsmodell. Resultatet från tidshoppningen räknas även till lagtävlingen, vars final går på fredag.

Svenska ryttare:
5. Henrik von Eckermann/Mary Lou
26. Malin Baryard-Johnsson/H&M Cue Channa
45. Douglas Lindelöw/Zacramento
68. Peder Fredricson/H&M All In

Foto från banan: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden