Dressyr
18 oktober 2021 06:20
Ridsportplus

Emma Jönsson och Lina Dolk toppade Lövsta Future Challenge Dressage i Billdal

Lövsta FutureLövsta Future Challenge Dressage närmar sig sin upplösning inför finalen i Friends. Under söndagen gick det näst sista kvalet i Billdal och segrade gjorde Emma Jönsson och Lina Dolk. Med anledning av smittan på Breeders meddelar samtidigt Lövsta att sista kvalet under Jönköping Horse Show bjuder på dubbla chanser att samla finalpoäng.

Emma Jönsson och Lina Dolk toppade Lövsta Future Challenge Dressage i Billdal
Emma Jönsson och Gerion tog hand om segern bland de unga Grand Prix-hästarna. Foto: Lövsta Future Challenge Dressage

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Kampen om de viktiga poängen för för att få en biljett till finalen i Lövsta Future Challenge Dressage som äger rum under Sweden International Horse Show fortsätter. Under söndagen gick det fjärde kvalet hos Billdals Ridklubb.

  Segern bland de unga Grand Prix-hästarna gick till Emma Jönsson och Gerion, eller ”Göran” som han kallas till vardags. Tillsammans red de ihop 71,471 procent.
  – Det kändes superbra, jag är verkligen så nöjd med min ritt. Göran kändes jätteladdad och som att han tyckte det var kul att visa upp sig. Jag fick verkligen en fin känsla genom hela programmet, sa Emma Jönsson till Ridsport efter ritten.

  Vad betyder den här Lövsta-serien för dig?
  – Det betyder så mycket och det är verkligen roligt att komma ut och rida de här kvalomgångarna. Jag har tidigare varit med som ung ryttare och det här är första året som jag är med bland de unga hästarna istället, men det är verkligen roligt. Det är ändå en lång väg innan de här unga hästarna är uppe bland de stora Grand Prixerna, och då är det här ett viktigt mittemellansteg där de får komma ut och få erfarenhet. Dels får de se stora arenor och banor, dels får man lite av det här mängdtävlandet utan att behöva ge sig ut och rida de absolut svåraste programmen. Det är superviktigt för de här unga hästarna och det känns som att man bygger upp en väldigt stabil och bra grund – innan det är dags att ta sig ut på de riktigt stora banorna.

  Vad siktar du på nästa år med Gerion?
  – Han är fortfarande ung Grand Prix-häst nästa år och jag har inte riktigt bestämt om jag ska rida Lövstas serie igen. Framförallt ska jag ta mig ut och rida någon riktigt stor senior-Grand Prix och försöka rida några sådana stora tävlingar. Sedan får jag se om jag kombinerar det med Lövsta eller inte, men ut i stora Grand Prixer ska vi definitivt.

  Hur är han att rida?
  – Han är så himla underbar. Han är så arbetsvillig och positiv, och han tycker verkligen att det är kul att jobba. Då blir det så mycket roligare för en själv också. Det är verkligen en häst som passar mig helt perfekt och som jag älskar att jobba med varje dag, sa Emma Jönsson.

  Tvåa bland de unga Grand Prix-hästarna blev Maria von Essen med Invoice på 70,245 procent och Stefan Jansson tog hand om tredjeplatsen med Zidney på 69,902 procent.

  ”Skakig start”

  U25-segern gick till Lina Dolk med Languedoc som red ihop 69,750 procent.
  – Vi fick en liten skakig start i programmet, men vi fick till ett fint skritt- och galopprogram som jag är supernöjd med. Det här var första tävlingen efter EM, så nu ska vi hem och slipa på formen inför Jönköping Horse Show, sa Lina Dolk efter ritten.

  Tvåa var Emelie Aldenfalk med Winton som landade på 67,157 procent. Tredjeplatsen gick till Elin Mattsson och Beckham på 66,765 procent som därmed är klara för final.

  Sista kvalet går av stapeln under Jönköping Horse Show den 28-29 oktober. Då kommer alla ekipage rida om poäng i två klasser i stället för en. Anledning är att ett flertal Lövsta Future Challenge-anslutna hästar hamnat i karantän efter att en häst uppstallad på Flyinge under Breeders dressyrvecka testat positivt för ekvint coronavirus och därför inte kunde delta i kvalet på Billdal.

  Dessutom går de unga Grand Prix-hästarna för första gången under kvalperioden Grand Prix för unga hästar, vilket innebär att kvalpoängen räknas med en högre koefficient. Istället för 40 poäng för seger blir det 1,5 gånger 40, det vill säga 60 poäng till segraren. Därmed är det bäddat för ett mycket spännande sista kval innan vi vet vilka som får rida final i Friends.

  Lövsta Future Challenge Dressage

  Lövsta Future Challenge Dressage Unga Grand Prix-hästar är tävlingen för Sveriges bästa dressyrhästar upp till elva år. Under året rids fem kvaltävlingar där de fyra ekipage med bäst resultat går till finalen på Sweden International Horse Show.

  Lövsta Future Challenge Dressage U25 är tävlingen för Sveriges bästa dressyrryttare under 25 år. Under årets fem kval får de fyra bästa ekipagen möjlighet att rida den prestigefyllda finalen under Sweden International Horse Show.

  Resultatlistor Billdal.
  Lövsta Future rankning.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden