Sport
31 juli 2012 23:54

En vunnen silvermedalj

Sara Algotsson Ostholt grämde sig inte över att det var ett silver som hängde kring hennes hals vid prisceremonin. Hon förlorade inte ett guld - hon vann ett silver, Sveriges första OS-medalj i fälttävlan sedan 40 år.

En vunnen silvermedalj
Silver-Sara! © Fotograf Jan Gyllensten AB,

Och han som stod för den medaljen var fälttävlanslandslagets egen terräng-guru, Jan Jönsson. 1972 blev det ett OS-brons med Sarajevo.
– Det här var jättekul, men inte helt oväntat, kommenterade Jönsson Saras bragdritt och medalj.

Själv har hon inte förstått vidden av det hon har gjort, att hon nu kan titulera sig olympisk silvermedaljör. Att hon fick se sig slagen av världens bästa fälttävlansryttare, Michael Jung som nu alltså är regerande världs-, Europa- och olympisk mästare med samma häst, verkar inte bekomma henne.
– Jag hade inte kunnat tänka mig detta. Jag har mer fokuserat på laget och tagit bort pressen från mig själv. I Sverige är jag inte så välkänd, men utomlands har det skrivits en del om att jag kunde vara ett medaljhopp. Det här är väldigt bra för svensk fälttävlan, säger Sara.

Wega, det 11-åriga stoet som precis som (nästan) alla andra av systrarna Algotssons topphästar kommer från mamma Margaretas uppfödning hemma på gården Körningsven utanför Kalmar, har Irco Mena som pappa. Wega hade mamma med sig till London, La Fair, som även hon gjorde en fin insats. Och visst syns det att det finns hoppblod i skimmelstoet – hon hoppade strålande.

– I första rundan var jag lite orolig för tiden, det är lite svårt att rida fort även om vi tränat på det. I andra rundan gick det ännu fortare, det var galet tempo! Hon blev lite lång för mig, även om jag tycker hon hoppade bättre i andra rundan. Jag kom lite snabbt in i trekombinationen och mot sista hindret fick jag inte riktigt igenom halvhalten. Det kunde ha gått. Hon har varit otrolig i alla tre momenten här.

Underbarnet Michael Jung smög upp från en elfte plats efter dressyren, genom en felfri terrängrunda som tog honom till fjärde plats. När sedan ekipagen i topp tre inte lyckades upprepa Jungs nolla på hoppbanan var guldet hans. Att ta VM-, EM- och OS-guld på samma häst, tre år i rad gör honom historisk. Det blev dessutom ett lagguld i London, på Jungs 30-årsdag dessutom.
– Det här kunde jag inte ens drömma om, var en av tyskens få kommentarer.
I övrigt hyllade han mest sin fantastiska häst, Sam (val f-00 e Stan the Man xx-Heraldik xx) som knappt sätter en hov fel.

Det individuella bronset gick till överraskningen Sandra Auffarth på Opgun Louvo (val f-02 e Shogoun II-J’T’Adore). Den 25-åriga tyskan tog visserligen individuellt EM-silver 2011, men ett OS-brons smäller klart högre.
– Jag trodde nog inte att jag skulle rida här idag för ett par år sedan. Men jag är väldigt lycklig, sa Auffarth, som strålade som en sol.

Niklas Lindbäck blev näst bästa svensk på 18:e plats med Mister Pooh. Ludwig Svennerstål slutade som nummer 20 med Shamwari, Malin Petersen/Sofarsogood blev 30:e och Linda Algotsson/La Fair 36:a. 

Resultat

Läs mer i de relaterade artiklarna i högerspalten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden