Sportnytt
16 december 2013 18:08

SJV minskar veterinärkrav

Statens Jordbruksverk SJV minskar kravet på veterinär närvaro vid tävling med djur från årsskiftet.

Jordbruksverket inför vissa lättnader för både arrangörer och tävlande genom att kravet på veterinär medverkan vid vissa tävlingsformer lättar. Bedömningen är att det kan ske utan att djurskyddet försämras. För ridsportens del gäller nya föreskrifter för voltige och gymkhana.

– Vi valde att redan nu gå fram med några mindre ändringar, eftersom vi hade ett bra underlag och såg att det leder till sänkta kostnader för alla berörda. Vi vill att reglerna ska bli mer ändamålsenliga. Vi är medvetna om att en mer omfattande översyn är motiverad och vi har påbörjat detta arbete i en konstruktiv dialog med berörda branscher, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande från SJV.

De nya föreskrifterna om tävling med djur gäller från den 1 januari 2014.

Jordbruksverket planerar att genomföra en grundlig översyn av tävlingsföreskrifterna under 2014. Då kommer framförallt dopningsbilagan och riskvärderingen för veterinär medverkan att ses över i sin helhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden