Världen
19 mars 2015 17:23
Ridsportplus

Equitana bjöd på show

För den som är ute efter kunskap och underhållning finns det mycket att hämta på Equitana. Runt på mässan finns ett antal mindre paddockar där det kontinuerligt är program, liksom på den stora arenan som tar cirka 5000 sittande åskådare.

Equitana bjöd på show
Inomhusfälttävlan var ett av många inslag när världens största hästmässa, Equitana, bjöd på show.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På stora arenan varvas clinics och uppvisningar som är schemalagda med programpunkter som helt enkelt kallas ”Equitanas utställare”. Kvaliten på utställarprogrammet har ökat över åren och nu behöver man sällan bli besviken om man går till arenan för att sitta en stund utan att ha koll på programmet. Inget separat inträde behövs utan allt ingår i mässbiljetten.

Under måndagen höll Helen Langehanenberg en knapp timmeslång clinic med hjälp av fyra för henne okända ekipage, varav en ponny och en frieser. Hon betonade hela tiden rytmen och att ryttarna skulle ställa frågor till sina hästar och se vad de svarar. Utifrån det vet de sedan hur de ska rida. Som publik gick det att se tydliga framsteg hos ekipagen under passets gång.

Även Philippe Karl höll clinic på måndagen, där han förklarade sin metod och visade hur han arbetar för att få hästarna lösgjorda i sidorna.

På tisdagen var temat för dagen körning och bland annat gavs det en clinic där grunderna i fyrspannskörning demonstrerades. Tyska förbundskaptenen i körning visade bland annat hur tidigt man måste förbereda en 90-graderssväng för att få igenom hela ekipaget. Efter detta var det en stafett mellan lag bestående av ett fyrspann och ett enbetsekipage. Det sparades inte på krutet inne på den trånga arenan, och kuskarna visade stor skicklighet.

Även Otto Becker och Ingrid Klimke höll clinics. Den senare visade kavalettiövningar för dressyr- och fälttävlanshästar. Hennes viktigaste budskap var vikten av precision och noggrannhet. Hon betonade också att övningarna inte får göras för svåra från början, utan svårighetsgraden ska öka successivt. I slutet av passet vill hon att man lägger in något som hästarna klarar bra, så de ska se fram emot nästa träningspass.

Efter clinicen utmanade hon tyska juniorer och young riders i en spännande inomhusfälttävlansklass.

Allra mest underhållande var nog den kadrilj med tio haflinger framför vagn. Ponnyerna och kuskarna utstrålade glädje och energi, samtidigt som de klarade av tämligen komplicerade mönster i både trav och galopp.

Läs mer om mässan.

Text och foto: Kajsa Ekedahl

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-