Hoppning
6 januari 2021 19:50
Ridsportplus

Erik Nordström satsar på egen hand: ”Allt som händer har en mening”

NystartEfter en raketresa upp i klasserna rankades han som Sveriges hetaste unga hoppstjärna förra året. I somras bildade han tävlingsteam med Ebba Danielsson, men strax därefter förlorade han bägge sina topphästar. Nu startar Erik Nordström eget med en lovande fuxtrio i stallet.

Erik Nordström satsar på egen hand: ”Allt som händer har en mening”
Erik Nordström och Mprez. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har varit ett par omvälvande år för Erik Nordström. Efter att ha gjort en raketresa upp till svår klass och fått ett genombrott 2019 blev 2020 ytterligare ett omvälvande år för den unge hoppstjärnan. Ett år som han började med att som ensam felfri vinna Krafft Young Rider Cup precis innan corona lamslog världen – och som slutade med ett rejält vuxenkliv.

    ”En pangstart på nya året var det jag lovade och det kan man verkligen säga att det är!” skriver Erik Nordström till en Instagrambild där han står med en fux framför en blå B-kortare märkt med ”Alfab”. ”Att få en hästlastbil med en häst i, är väl det alla önskar sig!” skriver han vidare. Bilden är från årets första dag och samma dag har han precis lämnat Stall Danora efter ett halvår för att starta eget hemma i Skåne. Bakgrunden är omkastade förutsättningar och möjligen lite hemlängtan.
    – Jag tror att allt som händer har en mening, säger Erik Nordström.

    Efter att ha tagit studenten i början av sommaren förra året fanns det planer på att åka till gudfar Rolf-Göran Bengtsson i norra Tyskland, men istället tog Erik Nordström sitt pick och pack och flyttade till Nora och Stall Danora som drivs av tidigare svårklassryttaren Eva Danielsson. Med sig hade han sina bägge topphästar Mprez (sto f-08 e Empire-Argentan, uppf Sandra Rittstam) och Chanel (sto f-10 e Chianti’s Dream-Pandur, uppf Lise Thögersen och Kim Kristensen/Baekgaarden), samt påläggskalven Iwan (val f-13 e Untouched-Onze Fons Z, uppf J. Westerik) som han ridit åt just Eva Danielsson sedan den var fem år gammal.

    Planen var då att 14-åriga Ebba Danielsson, som i dagsläget ingår i juniorlandslaget med två hästar, och Erik Nordström skulle göra en gemensam satsning mot mästerskap och bygga hästar för framtiden. I samma veva rankades Erik Nordström också som Sveriges hetaste unga hoppstjärna av Aftonbladet. Kort efter flytten till Nora blev han dock av med sina bägge topphästar Mprez och Chanel, med vilka han var uttagen till YR-landslaget.

    Ueriknordtsrömrt
    Erik Nordström och Chanel i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

    Mästerskapssatsningen kom av sig

    Nya hästar fyllde dock stallet, men den uttalade mästerskapssatsningen trillade på näsan, berättar Erik Nordström. Plötsligt stod han utan mästerskapsmaterial, vilket förändrade ingångsvärdena markant.
    – Det var ju inte meningen att Eva skulle förse mig med mästerskapshästar, utan att jag skulle hjälpa Ebba medan vi gjorde en satsning ihop, säger han.

    Iwan fanns dock kvar och fick kliva fram som förstahäst, vilket valacken gjorde med den äran.
    – Han utvecklades starkt och hoppade tvåstjärniga 1,40-klasser med lätthet, säger Erik Nordström.

    Han fick även möjlighet att rida stallets nytillskott Gydine och den lovande 5-åringen Keloma. Den senare var först tänkt som projekt, men såldes ganska omgående till landslagsjunioren Anna Hästbacka. Gydine har i sin tur gått över till Ebba för att se om det kan bli en bra matchning. Samtidigt fick Erik Nordström lite förfrågningar om att rida hästar hemma i trakterna runt Skåne och slutligen föll sig valet att kliva av ”EEE Showjumping” och starta eget naturligt.

    Med sig från Nora har Erik Nordström fuxstoet Diva Divine (sto f-13 e Norman Pre Noir (Carthago)-Cortus), en häst som han blev tillfrågad om att rida av ägaren Carin Leuhusen under sin tid hos Stall Danora. Den andra hästen i stallet är fuxen på Instagrambilden, valacken ALFAB Uno (val f-13 e Luidam-Lord Z) som kom med ”på köpet” när Erik Nordström sökte kontakt med hästlastbilsföretaget för att fråga om en B-kortslastbil.
    – Då sa de att de gärna skulle vilja börja ett samarbete med hästar också, säger Erik Nordström.

    ”Uno” har varit hos en annan ryttare i närheten av Västerås, som är basen för Alfab, men har nu alltså fått följa med till Skåne. ”Vi skulle vilja se dig utvecklas med den här hästen” är utgångspunkten.
    – Det var kanske inte tanken från början, men det känns väldigt bra. Jag tog första skutten med den igår och det ska bli väldigt kul att se hur den utvecklar sig.

    530d60be-
    Erik Nordström och Diva. Foto: Privat

    Tredje fux på väg in

    Som om det inte räckte med två fuxar kommer det inom kort ytterligare en fux, som Erik Nordström hittills bara sett på film. Det är en 5-åring vid namn Flying Pleasure, efter For Pleasure, som blev högst bedömda 3-åring på Flyinge 2019.

    Bakom det samarbetet står ingen mindre än Antonia Andersson, som efter en framgångsrik karriär som junior och young rider började som beridare hos Ludo Philippaerts i Belgien. Här arbetade även Jonathan Walpole och 2017 startade han och Antonia Andersson eget i form av AW Equestrian. Den svenska basen finns på Antonia Anderssons föräldragård i skånska Billinge, men under vinterhalvåret har paret sin bas i Holland. Det är också på Bäringe, hos familjen Andersson, som Erik Nordström kommer att ha sin bas med Anderssons familjeuppfödning Flyinge Pleasure.

    Vad tänker du när du ser tillbaka på de senaste två åren?
    – Det har ju varit helt fantastiskt, det var det ingen som riktigt trodde från början. Jag satt och red 1,20 och någon 1,30 med de hästar jag hade. Jag hade ingen ekonomi att köpa häst för att kunna rida i landslaget, utan jag red runt lite ”speedigt” på min nivå. Sedan fick jag Iwan och efter det gick det fort.

    Sandra Rittstam som hade Mprez och Chanel såg mig rida Iwan i Lund, efter det fick jag hem Mprez, sedan Chanel och strax därefter red jag i Scandinavium. Sedan blev det både Falsterbo och Elmia. Det var nog ingen som trodde att det skulle gå så bra, men det var väldigt roligt. Allt hände på en och samma gång.

    Vad har du lärt dig?
    – Väldigt mycket. Framför allt att verkligen vara tacksam över alla möjligheter jag har fått. Jag hade inte varit något utan hästägarna och familjen som alltid har kört och fixat och donat.

    – Jobbar man på och har hästarna i bra skick och form – även om man inte sitter på hästarna som går störst – så märks man ändå. Rider man väl och föregår med gott exempel kanske det är någon som ser en på tävling, som Sandra gjorde i Lund när jag red Iwan.

    Vad är målet när tävlingarna kommer igång?
    – Det är ingen av dem som har gått så stort, men både Diva och Uno känns verkligen som hästar som passar mig. Framåt sommaren tror jag att båda kan göra väldigt bra resultat i 1,40. I slutet av säsongen hoppas jag att vi kan vara uppe och nosa på 1,45. Jag vill inte gå för fort fram heller, men båda har det i sig. Att sedan få jobba med en unghäst vid sidan av lär man sig alltid av. Sedan får vi se vilka fler möjligheter som dyker upp.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden