Sverige
10 april 2021 06:26

Ett år med försäkringsbolagets satsning på rehabilitering

Friskare hästarFler hästägare och veterinärer bör sätta sig in i fördelarna med veterinärmedicinsk rehabilitering efter en skada på en ridhäst. Detta uppmanar försäkringsbolaget Agria efter att för drygt ett år sedan infört möjligheten för hästägare att använda delar av veterinärvårdsförsäkringen till rehabilitering av hästar.

Ett år med försäkringsbolagets satsning på rehabilitering
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStockphoto

För ungefär ett år sedan införde Agria Djurförsäkring möjligheten att använda delar av veterinärvårdsförsäkringen för ridhästar till rehabilitering. Nu berättar försäkringsbolaget hur det gick i ett pressmeddelande.

Majoriteten av hästarna som har tagit del av nyheten under 2020 är mellan nio och 13 år och av rasen SWB, följt av ett stort glapp till den näst vanligaste rasen som är islandshäst.

– Att använda sig att veterinärmedicinsk rehab för häst är fortfarande i sin linda. Hästägare är ännu inte vana vid att fråga efter rehab och det finns heller inte en självklarhet i de veterinära rutinerna att sätta in ett rehabprogram efter en behandling. Det här glappet vill vi täppa till för att fler hästar ska få chansen att läka ut och förbli friska och hållbara, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst och lantbruk, Agria Djurförsäkring, i pressmeddelandet.

Vill ha fler insatta

Nu vill Agria att fler hästägare och veterinärer ska sätta sig in i fördelarna med veterinärmedicinsk rehabilitering efter en skada på en häst. Detta för att ge hästen en chans att läka ut skadan och minska risken för återfall genom att hästen tränar rörlighet, elasticitet och ökar styrkan.
– Det kan vara svårt att hitta en hästklinik som erbjuder rehab i vissa delar av landet, men om fler hästägare som efterfrågar rehab kommer förhoppningsvis utbudet att öka på sikt, säger Mikael Theorén.

Vanliga diagnoser

De vanligaste diagnoser som har följts upp med veterinärmedicinsk rehab är ryggproblem, hälta, skador i gaffelband, knäledsinflammation och muskelömhet..

Antalet hästar som har fått ett veterinärmedicinskt rehabprogram ordinerat är dock fortfarande ganska få.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden