Sverige
20 december 2020 19:06
Ridsportplus

Ett år utan verkning var inte djurplågeri

DomÅklagaren ville att en hästägare skulle dömas för djurplågeri efter att hennes hästar inte hade fått hovarna verkade på minst ett år. Men tingsrätten dömde annorlunda.

Ett år utan verkning var inte djurplågeri
Ingen hovslagare hade varit i närheten av hästarna på minst ett år. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När en veterinär kom till gården och undersökte de två hästarna på länsstyrelsens uppdrag kunde veterinären konstatera att hovarna inte hade verkats på minst ett år, kanske betydligt längre tid. På den ena hästen hade hovarna gått av av sig själva, men på den andra hästen hade tre av de fyra hovarna vuxit iväg uppåt och därmed inte nötts ner.

Hästägarens förklaring till att hon inte skött hästarnas hovar, var att hon var deprimerad och hade tappat greppet om livet. När veterinären hade inspekterat hästarna valde hästägaren att ta bort dem.

Åklagaren menade att hästägaren i första hand skulle dömas för djurplågeri, men Uppsala tingsrätt gick på veterinärens uttalande att hon inte trodde att hästen med de långa hovarna hade några kraftigare smärtor.

”Han kunde röra sig, han hade hull och hade inte tappat musklerna. Han kunde förvisso inte gå normalt, vilket kan ses som ett lidande, men han gick villigt, om än med höga benlyft, saknade följdsjukdomar ovanför hovarna, såg inte ledsen ut och behövde inte tvingas till att röra sig” sade veterinären enligt domen i Uppsala tingsrätt.

Veterinären tillade samtidigt att det inte är omöjligt att hästen upplevde någon form av smärta.

Tingsrätten dömde hästägaren till 50 dagsböter för brott mot djurskyddslagen, vilket är mildare än att dömas för djurplågeri.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden