Krönika
5 december 2019 17:03

”Ett evenemang som lyser upp i mörkret”

SIHSSweden International Horse Show är en ljuspunkt i det mörka november. Ridsports krönikör Christel Behrmann summerar tävlingen som vuxit och mognat under åren och idag har sin självklara position på tävlingsåret.

”Ett evenemang som lyser upp i mörkret”
Sporten höjer upplevelsen av SIHS tycker Ridsports krönikör Christel Behrmann. Att Cathrine Dufour vann küren var en stor upplevelse. Foto: Roland Thunholm/Lottapictures

November är årets värsta månad. Alla som klivit runt i lera och mörker är snabba att skriva under på det.

Men numera kan november kännas kortare, dyngsura hästtäcken och besvärlig mugg blir lättare att bemästra, när man kan se fram emot något roligt. Sweden International Horse Show har blivit ljuset i förvintermörkret.

När stockholmarna (läs Ulf Rosengren) drog i gång sin första-advent-tävling i Globen 1993 undrade man om det verkligen var nödvändigt. Vad kunde Stockholm erbjuda som inte redan fanns i Scandinavium i Göteborg och i Falsterbo? Svaret blev shower. Lite sport, så klart, men framför allt shower, med lördagens matiné som det stora huvudnumret.  Huvudstadspubliken, svältfödd på hästupplevelser av klass, kom – läktarna fylldes. Under åren som gått har Rosengren, på sedvanligt Rosengrenmanér, och hans medarbetare arbetat vidare på evenemanget. Världscup i både dressyr och körning kom till, även hoppningens Top 10 fick Globen som finalarena.

Sedan flytten till Friends Arena i Solna har Sweden International Horse Show lyft ännu mer. Showerna, med tyngdpunkt på matinén, finns kvar och de kompletterar upplevelsen för den besökande och understryker att här finns något för alla.

Den stora förändringen, som arbetats fram år för år, är sporten. Dressyren förlorade sin världscupdeltävling (en deltävling som nu gick samma helg i andra ändan av Europa, nämligen Madrid) när ryttarna valde bort avlägsna Stockholm och startfälten blev allt tunnare.

Men nu, med Patrik Kittel som drivande, har dressyren lyft. Femstjärnig Top Ten, snacka om publikdragare för en svensk publik som älskar dressyr. Att sedan grenens drottning Isabell Werth fick stryk av den charmiga danskan Cathrine Dufour i küren, det höjde upplevelsen ännu mer.

När jag för några år sedan satt på Friends och pratade med Meredith Michaels Beerbaum förstod jag att även hoppryttarna nu gärna reser till Solna. Hoppningen är en inbjudningstävling med tio utländska gäster och tio svenskar, men statusen är höjd till fyrstjärnig nivå – och prispengarna är stora. Det lockar, så klart, men en stor orsak till att internationella stjärnor numera gärna vill bli bjudna är det som Meredith främst pratade om: atmosfären, publiken och de fina tävlingsförhållandena.

Stockholm International Horse Show har mognat och tagit en självklar position på tävlingsåret.

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden