Boktips
7 maj 2020 10:00
Ridsportplus

Ett måste i hyllan för den genuina nörden

BoktipsAndra upplagan har sålt slut på många ställen. Nu kommer tredje upplagan av ”Hästens färger: genetik och historik” skriven av Bo Furugren.

Ett måste i hyllan för den genuina nörden
Tredje upplagan av Bo Furugrens bok "Hästens färger: genetil och historik" har givits ut.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mycket har hänt sedan den första upplagan av denna kunskapsskatt kom ut år 2000. Den tredje upplagan innehåller uppdaterad fakta och forskning kring hästens färger och tecken.

Författaren Bo Furugren tar oss med in i den djungel som färggenetik är och med sin kunskap bjuder han på flera aha-upplevelser. I boken djupdyker författaren i alltifrån ett hårstrås uppbyggnad till genomgång av DNA-molekyler.

Boken reder ut hur det kommer sig att vissa anlag slår igenom. Materialet är en riktig godbit för den avelsintresserade som vill veta hur färger och tecken nedärvs. I boken blandas djupgående forskning med historiska förankringar, anekdoter och illustrativa exempel på hur hästens alla färger kan te sig. Bo Furugren reder pedagogiskt ut allt ifrån vad skillnaden är mellan rödblack, brunblack och ljusbrunblack till vad begreppen forellskimmel och mohrenkopf syftar till.

Innehåller även ovanliga färger

Författaren tar också upp mer ovanliga färger som till exempel champagne, som främst kan återfinnas hos amerikanska raser.

Språket är lätt att ta till sig och vill man inte grotta ner sig i genetik går det alldeles utmärkt att hoppa rakt på de olika färgernas kapitel, där det är rikligt illustrerat både med fotografier och teckningar.

Med fantastiska illustrationer, gjorda av författaren själv, och frikostigt med fakta så är ”Hästens färger: genetik och historik” en riktig guldgruva för den kunskapstörstande hästnörden.

Fakta

Hästens färger

Hastensfarger_03
Hästens färger av Bo Furugren

Vad? Boken ”Hästens färger: genetik och historik”.

Pris? 339 kronor.

Författare? Bo Furugren är forskare, författare och illustratör. Han har skrivit flera böcker liksom Nationalencyklopedins häst- och riduppslagsord.

Hiss eller Diss?

Redaktionens omdöme: Hiss. Vill du inte ha den  själv är det den perfekta gå-bort-presenten till stallkompisen eller till den kunskapstörstande ridskoleeleven.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden