Hoppning
22 juli 2018 15:03

von Eckermann sjua i Aachens GP – Ehning vann

Internationellt Henrik von Eckermann och Castello blev sjua i Aachens Grand Prix. Hemmaryttaren Marcus Ehning vann efter en högklassig omhoppning tillsammans med Pret A Tout.

Det var en tuff uppgift som väntade de 40 ekipagen som hade kvalat till anrika GP-hoppningen med tio miljoner kronor i prispotten i tyska Aachen. Det gällde först och främst att komma bland de 18 bästa får rida andra rundan i den femstjärniga 1,60-hoppningen.

Henrik von Eckermann har ridit den prestigefyllda GP-klassen tre gånger tidigare och som bäst kommit sexa. Den här gången rider han Castello (WESTF val f 2008 e Cristallo 7-Lifestyle, uppf Markus Ostendarp, äg Susanne Tovek) som tidigare har ridits av Evelina Tovek.

Henrik von Eckermann startade som nummer 34 och när det var dags för honom var det inte många nollor i första rundan. Det var framförallt i kombinationerna nedslagen hade kommit, det var också en hel del tramp i vattnet.

Ett nedslag
Castello visade riktigt fin hoppning, var kvick i benen och fint över hindren. I början av sista linjen blev skimmeln dock lite lång, och kunde inte riktigt få ordning på kroppen över det glesa, röda rättuppstående hindret som var tredje sista. Det blev ett bakbensfel och fyra fel. Tiden var dock bra och när 35 ekipage gjort sitt var svensken nia, vilket innebär att han är bland de 18 som går vidare till andra rundan.

I det starka startfältet finns bland annat Schweiz Steve Guerdat med SWB-stoet Bianca och irländaren Shane Sweetnam med SWB-valacken Main Road.

Felfri andra runda
Henrik von Eckermann startade som nummer 5 i andra rundan. Castello började med ett par fina språng, men såg sedan lite mattare ut. Han var i flera av bommarna, dock utan att det blev något nedslag. Före det svenska ekipaget hade både USA:s Elisabeth Madden/Darry Lou och Hollands Maikel van der Vleuten/Verdi TN nollat – båda står på 4 fel totalt, men med en snabbare tid än von Eckermann i andra rundan.

Irlands Darragh Kenny satte första dubbelnollan i klassen tillsammans med Babalou 41 och detta följdes direkt efteråt upp med ännu en dubbelnolla genom Brasiliens Pedro Veniss/Quabri de l´Isle vilket säkrade en omhoppning i klassen.

Säker Bianca
Bianca verkade ha hur mycket krafter som helst kvar och satte en säker nolla. SWB-stoet var helt med på alla noter, bland annat en ganska tuff framåtridning mot sista hindret orsakad av ett lite kort och högt språng in på linjens första hinder. Även Tysklands Marcus Ehning tog sig till  omhoppning tillsammans med Pret A Tout och Portugals Luciana Diniz gjorde kvintetten komplett genom att dubbelnolla med Fit For Fun.

Babalou 41 hade inte samma spänst och kraft som i de två första rundorna och samlade på sig 12 fel i omhoppningen. Pedro Veniss svarade med att sätta en säker nolla som dock inte var så snabb tillsammans med Quabri de l´Isle.

Klassrunda av Ehning
Marcus Ehning bjöd på en riktig klassrunda tillsammans med Pret A Tout. Hästen fick sträcka ut sina galoppsprång ordentligt, men var i perfekt balans hela tiden och nollade med en tid som var över tre sekunder snabbare än Veniss till publikens stora jubel.

Steve Guerdat satsade allt han hade redan från början med Bianca vilket ledde till att ekipaget kom för nära en oxar tidigt i banan. SWB-stoet försökte verkligen hoppa, men det blev ett helikoptersprång där hon tog med sig bakbommen på nervägen. Efter det tappade ekipaget rytmen och rev ytterligare två hinder.

Luciana Diniz gjorde vad hon kunde som sista ryttare i omhoppningen, det blev en nolla med näst bästa tiden och en andra plats efter Ehning om fick nästan 3,5 miljoner för sin seger. Steve Guerdat och Bianca blev femma.

Henrik von Eckermann slutade sjua i klassen, samma placering som har han har fått en gång tidigare. Hans bästa resultat i Aachen Grand Prix är dock en sjätteplacering.

Resultat

Se en animerad film av GP-banan nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden