Veterinärt
10 april 2019 09:14

EU godkänner stamcellsbaserat läkemedel

HältorDet första stamcellsbaserade läkemedlet mot hältor har godkänts av EU-kommissionen, och inom någon månad kommer det att finnas på marknaden.

EU godkänner stamcellsbaserat läkemedel
EU-kommissionen har godkänt ett stamcellsbaserat läkemedel för häst. Foto: Virgonira/Istock

Läkemedlet heter Arti-Cell Forte och lanseras av företaget Boehringer Ingelheim, men bakom produkten står Global Stem Cell Technology (GST), ett forskningsföretag i Belgien.
− Var fjärde häst får ledinflammation någon gång i livet, och att spruta in celler i brosket leder till en förbättring i den drabbade leden, säger Jan Spaas, vd för GST, i ett pressmeddelande.

”Den behandling som finns att tillgå i dag är inte funktionell för alla fall av hälta, och det finns ett stort behov av innovationer och nya behandlingsmöjligheter. Det handlar också om att inte bara behandla symptomen, utan komma åt de underliggande orsakerna”, skriver GST i pressmeddelandet.

Det nya läkemedlet utlovas minska lindrig eller medelmåttig hälta som hör samman med ledinflammation, så länge det inte handlar om hältor orsakade av en infektion.

Läkemedlet har genomgått en vetenskaplig granskning av European Medicines Agency och har godkänts av EU-kommissionen som ett läkemedel för behandling av hälta hos häst.
Under maj och juni kommer det att lanseras i flera europeiska länder, skriver GST i pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden