Sverige
31 mars 2021 12:30
Ridsportplus

Experten: Var tydlig om 
hästarna när 
du deklarerar

Experten tipsarHåll isär vad som hör till företaget och vad som tillhör den privata sfären. Det är ett råd från lantbruksekonomen Carl Dyrendahl.
– Alla hästar i ett företag ska ha ett vinstsyfte, säger han.

Experten: Var tydlig om 
hästarna när 
du deklarerar
Håll isär vad som hör till företaget och vad som tillhör den privata sfären när du deklarerar. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det börjar bli dags att summera 2020 och deklarera för året som gått. Några stora nyheter väntar inte för landets småföretagare, säger Carl Dyrendahl, som arbetar med bland annat hästföretag på Ludvig&Co.
    – Det finns möjligheter för företag som drabbats av pandemin att få anstånd med skatteinbetalningar, men min bild är att många hästföretag haft en ökad efterfrågan under pandemin.

    För hästföretagare finns ett antal fallgropar att se upp med i samband med bokslut och deklaration.
    – Den som driver ett hästföretag måste vara noggrann med vilka hästar som ingår i verksamheten och vilka som är hobbyhästar. Alla hästar i ett företag ska ha ett vinstsyfte. En tävlingshäst med en lång konvalescens kan också vara kvar i företaget, eftersom den fortfarande har ett vinstsyfte, även om den blivit skadad, säger Carl Dyrendahl.
    – Däremot kan det vara klokt att lyfta ut det gamla avelsstoet ur företaget, om hon inte längre ska betäckas. Tyvärr behöver hästföretagare vara ganska krassa och inte låta en gammal häst uppta en boxplats som kan användas i företaget.

    Marknadsvärdet på boxplats gäller

    Carl-dyrendahl-2021
    Carl Dyrendahl Foto: Tom Bengtsson

    För den som driver ett inackorderingsstall och har sina egna hobbyhästar i stallet handlar det om att ta upp de fria boxplatserna som förmånsvärden.
    – Det finns inget fast förmånsvärde, eftersom värdet på en boxplats kan skilja sig åt mellan stall och beroende på var stallet ligger. Därför är det marknadsvärdet som gäller.

    Hästarna som hör till företaget deklareras som tillgångar i företagets balansräkning.
    – Anskaffningsvärdet kan antingen vara inköpspriset eller den kostnad du haft för att ta fram hästen, om det är en egen uppfödning.

    När hästen väl är produktiv i till exempel en avelsverksamhet är den en anläggningstillgång.
    – Då får du göra en bedömning av hur många år den kan göra nytta i företaget, och hur många år du ska dela upp avskrivningen på. Här rekommenderar jag att du är lite försiktig eftersom du inte vet hur länge en häst håller. Du kan också justera avskrivningstiden under resans gång.

    Om det däremot handlar om ett handelsstall är hästarna lagertillgångar, eftersom deras värde väntas öka och de är ämnade för försäljning.
    – Här får du göra en årlig värdering av lagret, och även här rekommenderar jag att du använder lägstavärdets princip.

    Kan aldrig undanhålla en vinst från beskattning

    Konsumentköplagen gör det till en ibland riskfylld affär för näringsidkare att sälja häst till privatpersoner, eftersom reklamationstiden är lång. En räddning för säljaren hade varit om man kunde vänta med att betala skatt på försäljningen tills man vet att hästen inte kommer tillbaka. Men det går inte, säger Carl Dyrendahl.
    – Du kan aldrig undanhålla en vinst från beskattning. Däremot kan du använda periodiseringsfonder som innebär att du fördelar en större vinst över flera år för att jämna ut resultatet i verksamheten. Men då gäller det att ha pengarna när skatten väl ska betalas.

    Bilden av att hästföretagare granskas hårdare än andra småföretagare är både sann och osann, säger Carl Dyrendahl.
    – Vissa hästar är svårbedömda för myndigheterna, eftersom värdet kan skilja från några tusen till många miljoner. Sedan kan det vara svårt att förstå varför vissa ska ha betalt för att sitta i sadeln, medan andra får betala för det.
    – Inom hästsektorn är också gränsen hårfin mellan privat och professionellt nyttjande. Därför gäller det att kunna försvara alla beslut du fattar som hästföretagare.

    Fakta

    Carl Dyrendahls fem råd

    1. Noggrannhet – skilj ut de privata delarna från näringsverksamheten, oavsett om det gäller hästar, boxplatser eller el som går till bostadshuset från näringsfastigheten.
    2. Vinstsyfte – alla hästar i företaget ska ha syftet att ge vinst, även om de inte gör det exakt just nu. Hästar som inte har vinstsyfte ska lyftas ut ur företaget.
    3. Avskrivningar – sätt upp aktuella värden på hästarna. Ta hjälp av en utomstående bedömare om du har svårt att avgöra hästarnas värden. Saluhästar är lager och skrivs inte av.
    4. Friskvårdsbidrag – om du har anställda kan de numera få friskvårds-bidrag, till bland annat häst-relaterade aktiviteter.
    5. Ta hjälp – På samma sätt som du konsulterar en veterinär kring medicinska frågor, kan det vara klokt att konsultera en rådgivare när det gäller ekonomiska frågor och skatterådgivning.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden