Sverige
29 december 2023 05:40

Få koll på 2024 års karens- och förbudslista

Ändringar Med ett nytt år för dörren uppdateras även karens- och förbudslistan. Här får du koll på de viktigaste förändringarna inför 2024.

Få koll på 2024 års karens- och förbudslista
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Rberryphoto

Under torsdagen tillkännagav Svenska Ridsportförbundet, SvRF, och förbundsveterinär Peter Kallings ändringar och förtydligande i karens- och förbudslistan. Förbundsveterinären har i samarbete med trav- och galoppsporterna samt dess nordiska kommitté, NEMAC, kommit fram till följande ändringar och förtydliganden.

Uppdateringar i Karenstids- och förbudslista

De viktigaste ändringarna och förtydligandena är:

  • Lokalbedövningsmedel för ögonbehandling med oxibuprokain eller tetrakain har fått minst 96 timmar.
  • IRAP och andra delvis liknande blodprodukter som ACS, APS, PRP har vid injektion i led minst 14 dygn som vid andra ledbehandlingar.

Övriga ändringar i substanslistan gäller uppdateringar av nya läkemedel med tidigare listade substanser samt vissa redaktionella ändringar och förtydliganden markerade i kursiv stil.

Förtydliganden i lista över förbjudna substanser och åtgärder

  • Med anledning av ett positivt dopingprov i samband med bruksprovet 2023 (SWB) förtydligas att “peroxisome proliferator activated receptor δ (PPARδ)” agonister, inkluderande men inte begränsat för “GW 1516”, alternativt också kallas GW 501516 eller Cardarine, vilket är en totalförbjuden dopingsubstans.
  • På förekommen anledning förtydligas att substansen sildenafil (Viagra®) är en totalförbuden dopingsubstans (”Banned substance” enligt FEI).
  • Förtydligande införs angående bränning av huden med värme att även frysning i syfte att påverka processer i underliggande vävnad är förbjuden. Frysbränning av överben (periostit) och harhas/harspatt (distal plantar desmit) är inte längre undantaget då det inte finns någon evidens för sådan behandling (lärs inte heller ut under veterinärutbildningen på SLU).
  • Från och med 1 juli 2024 kommer enbart inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) vara tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO förbjuden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden