Dressyr
14 juli 2022 16:34
Ridsportplus

Falsterborepris för familjehästen Buskhagas Ramayana

FHS 2022Buskhagas Ramayana är en riktig familjeaffär. Och han tackar familjen Holmgren för detta genom att vinna unghästklasserna i Falsterbo för andra året i rad. "Han är mer som en katt än en häst," säger ägaren och uppfödaren Malin Holmgren om den mjuke och följsamme valacken.  

Falsterborepris för familjehästen Buskhagas Ramayana
Buskhagas Ramayana och Linnea Holmgren var överlägsna i 5-åringarnas final. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Buskhagas Ramayana (SWB val f 2017 e Revolution-Del Piero, uppf Buskhaga HB, äg Stall Buskhaga och Malin Holmgren) och Linnea Holmgren vann de 5-åriga dressyrhästarnas kval tidigare i veckan.

Att rida serpentiner med Buskhagas Ramayana är som att rida i smör. Linnea Holmgren.

På torsdagen blev det även seger i finalen efter överlägsna poäng, 85,967 procent, för ekipaget. En härlig repris för familjeuppfödningen som vann i Falsterbo även som 4-åring förra året.

Den mjuke och följsamme valacken visade bland annat högklassig skritt som gav en tia.
– Men det var inte självklart i dag. De hade ställt dit massa blommor som inte var där förra tävlingsdagen och han tyckte det var lite läskigt. Men han brydde inte sig inte inne på banan, säger Linnea Holmgren.

Hon är strålande glad efter segern när hon och mamma Malin Holmgren träffar Ridsport i Falsterbos pressrum. Mamma har flera roller – hon är tränare åt sin dotter, men också uppfödare och ägare till Buskhagas Ramayana.

Eniga domare

Finalen reds i FEI finalprogram för 5-åriga hästar och domartrion var rörande enig om att Buskhagas Ramayana skulle vinna.
– Det känns fantastiskt, säger 20-åriga Linnea Holmgren som gör sitt sista år som Young Rider och nu närmast laddar för EM.

 

Både mor och dotter ägnar sig fullt ut åt hästverksamheten med ungefär 20 hästar utanför Karlstad.

Buskhagas Ramayanas mamma är aveslssto på gården och har fått flera avkommor. Nu är hon dräktig med Rosebank. Det är idel statspremiesto – hela sex generationer – bakom henne.
– Hon är ganska liten och väldigt kvick i sina rörelser. Så jag betäcker henne gärna med lite större hingstar och det gör inget om de är lite långsamma, säger Malin Holmgren.

Buskhagas Ramayana2
Linnea Holmgren och Buskhagas Ramayana på väg mot seger. Foto: Roland Thunholm
Holmgrens
Buskhagas Ramayana med ryttare Linnea Holmgren och ägare/uppfödare Malin Holmgren. Foto: Roland Thunholm

– Men framförallt är hon väldigt mjuk i kroppen, och det nedärver hon. Ramayana är mer som en katt än en häst.
– Att rida serpentiner med Buskhagas Ramayana är som att rida i smör, fyller Linnea Holmgren i.

De tidigare avkommorna är sålda och har inte riktigt visat framhovarna. Buskhagas Ramayana är den första familjen har behållt för att satsa vidare med själva. Förutom framgångarna i Falsterbo har han blivit trea i Breeders som 4-åring och var uttagen till unghästdressyren i Scandinavium i år, men tävlingen flyttades.

Mamma tränare

Malin Holmgren är dotterns tränare till vardags. Linnea Holmgren tränar också för Emma Jönsson och tillhör plantskolan vilket innebär att hon också får träna för Jan Brink.
– Jag är med på alla träningar för andra, gör anteckningar och så. Det är rena fortbildningen för mig, säger Malin Holmgren som själv var aktiv ryttare fram till för ungefär tio år sedan.

Linnea Holmgren rider sex hästar om dagen och har ridit i landslaget även som ponnyryttare och som junior med flera EM på meritlistan. Och i år kan det bli ytterligare ett mästerskap då Buskhagas Ramayana har gjort bra i från sig i uttagningstävlingarna till unghäst-VM.
– Det har varit ett väldigt roligt år än så länge. Planen är att vi ska behålla Ramayana även om alla hästar är till salu om pappa får bestämma, säger Linnea Holmgren.

Helsingborgs Fältrittklubbs Sofie Lexner blev tvåa tillsammans med Galarina de Fontaine på 78,05 procent medan Wetterbygdens Hästsportklubbs Mikaela Alderin/Emmylou blev trea med 77 procent.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden